VARME: Med høy temperatur i vannet gror det også mer under vannlinjen. Bildet er tatt etter en runde med børste under vannlinjen.

Nå gror det under båten

Vi tester bunnstoff og skroget var akkurat som det var da det ble sjøsatt, inntil varmen kom.

Publisert

Med hvitt bunnstoff er det lett å se hvordan det gror under skroget. I mars la vi hardt bunnstoff på båten, Jotun Racing på babord siden og franske Nautix A4 TSPEED på styrbord. Det franske bunnstoffet er ikke i salg i Norge, men en type som er et foretrukket valg blant franske regattaseilere.

De to typene var ganske like å jobbe med, og ga sammenlignbart resultat. Begge ble tynnet før pålegging. Det gjør jobben enklere og gir bedre resultat.

Noe skjedde i Pinsen

Bunnen var strøken før Skagen Race og fin etter hjemkomst også. I Pinsen ble det båtmekk og ikke tur. Da var det sol og varmt, og vanntemperaturen steg opp mot 20 grader.

Færderseilasen var helgen etter Pinsen. Da hadde det tydelig skjedd noe under skroget. Det hadde dannet seg en biofilm og mest på babord side, en side med mest skygge. Biofilmen var tydeligst oppe ved vannlinjen, men det var litt også på kjølen. Her var det mest på styrbord side.

Også på testprøvene som er flasker hengende ved brygga var det en biofilm. Dette var kommet både på sort og hvit fra Jotun, samt på den franske.

GROE: I juni dannet det seg en biofilm under vannlinjen.
SAMMENLIGNING: Flasker malt med bunnstoff blir brukt som referanse. Her er det Jotun Racing i hvit og sort, Nautix, samt hvit selvpolerende bunnstoff. .

Lett å fjerne

Bunnen har nå fått en runde med børste fra bryggekanten. Planen var å teste Biltemas system, men den krever to personer, og dermed ble det en enkel børste med hard kost. Den tok det meste.

Forrige helg seilte jeg også i frisk vind, og hadde 8,5 knop på loggen. Etter det var skroget helt strøkent igjen.

Heldigvis er det så langt ingen tegn til rur som er mer krevende å fjerne.

Strøken propell

Jeg polerte propellen i vinter, men tok ikke sjansen på at det ville holde groe borte. Jeg tok derfor og grunnet den og malte den med Jotun Racing. Bildene fra undervannskroget viser at grunning og bunnstoff er borte, men at det heller ikke har grodd.

BIOFILM: Det var opp mot vanlinnjen det grodde mest.
SKRUBB: Biofilmen ver enkelt å børste bort.
FELTER: Det er noen felter med mer groe. Det er også litt på drevet, men ikke på propellbladene hvor bunnstoffet er forsvunnet.

.