FAVORITT: Jeremie Beyou har aldri klart å riste seg løs, og kan se av to Verdier-båter er like rasle som hans fra VPLP:

Intens avslutning av Vendee-Artique

Tre båter i tet ligger side om side, og de bak har høyere fart.

Publisert

Regattaen opp til Island har blit et konsentrert Vendee Globe, hvor båtene har vært gjennom mange værsystemer. Forskjellen er at skiftene kommer mye raskere, og det har krevd mye av seilerne.

Ekstremt jevnt

Ut fra start pekte de nye båtene ut seg som raskere, men nå som de har vært gjenneom det meste av vindstyrker og retninger, så har det jevnet seg ut. Men båtene i tet har vært uheldige å seilt seg inn i lettere vind, mens de bak har klart å hente opp det de har tapt. Nå er dette i ferd med å skje igjen.

Regattaen viser både at nivået er høyt, bredden er stor, og også at fartsforskjellene er mindre. Bare 97 nm skiller de 12 første båtene, og 5 nm de tre i ledelse.

Det har i løpet av regattaen vært mange som har ligget i tet. Kevin Escoffer har vist det er mulig å holde farten, selv med en 10 år gammel båt. Samatha Davis har også ledet, og viser at jentene også kan. Borris Hermann har vist at man også må regne med utlendinger. Han fikk dessverre problemer med innfestningen av storseilet, og seiler med to rev.

Inn i et høytrykk

Banen er kortet inn for andre gang. Nå skal de ikke rundt Azorene som planlagt, men rundt et merke 540 nm vest for Les Sables d’Olonne hvor det er målgang.

Rundingsmerket ligger midt i et høytrykk, hvorde det blåser fra vest på nordsiden og øst i syd. Høytrykket skaper en renne med lite vind hele veien mot mål, men det kan se ut som at det vil flytte seg litt, slik at det gir en mulighet med en norslig rute på vestavind tilbake til Frankrike.

INNSPURT: Båtene ligger svært tett ved siste rundingsmerket, men veien inn kan bli kronglete.