VANT PRIS: Emil Bauck og Daniel Brandtzæg Andersen er blitt tildelt Christian Radichs Ærespris for 2017.
VANT PRIS: Emil Bauck og Daniel Brandtzæg Andersen er blitt tildelt Christian Radichs Ærespris for 2017.

Eventyrlystne ildsjeler vant

Emil Bauck og Daniel Brandtzæg Andersen kan glede seg til en ukes tokt med «Christian Radich». Når de er ferdige med eventyret de akkurat nå er med på.

Publisert Sist oppdatert

De to unge seilerne i Oslo Seilforening er ikke som andre seilere. Fremfor å friste en tilværelse på regattabanen har de mer sans for opplevelsene turseiling kan gi dem, samtidig som de har et hjerte for andre seilere i foreningen sin. Dette er essensen i begrunnelsen Ragnar Kvam jr. kunne berette om da han tildelte dem Christian Radichs Ærespris 2017 under den store seilerfesten i Oslo etter mesternes mester 14. oktober.

Selv kunne de ikke være tilstede; prisen ble derfor overrakt fedrene deres Hans Jørgen Bauck jr. og Dag Andersen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

ÆRESPRIS: Christian Radichs Ærespris ble mottatt av foreldrene til Emil Bauck og Daniel Brandtzæg Andersen. Fra venstre Ragnar Kvam jr., Dag Andersen og Hans Jørgen Bauck jr.
ÆRESPRIS: Christian Radichs Ærespris ble mottatt av foreldrene til Emil Bauck og Daniel Brandtzæg Andersen. Fra venstre Ragnar Kvam jr., Dag Andersen og Hans Jørgen Bauck jr.

Doruller ble til en Junker 22

Hvorfor de ikke var tilstede, fortalte Ragnar Kvam om under tildelingen:

Emil Bauck og Daniel Brandtzæg Andersen innledet sin interesse for sport på vannet allerede som syv-åringer. Etter hvert begynte de å seile RS Feva, Hobie Cat og Express, alt i regi av Oslo Seilforening.

Langsomt begynte en drøm om å legge ut på lengre turer å ta form – og til det trengte de en egen skute. Heldigvis var det ikke lenge til de skulle konfirmeres. Konfirmasjonspengene ble satt på sparekonto øremerket seilbåt. Til foreldrenes store frustrasjon, men også beundring, kjøpte de inn pallevis med toalettpapir og tørkeruller som de solgte til venner og kjente for å finansiere sin store drøm. Egen seilbåt. Allerede som 14-åringer kunne de legge penger på bordet – og kjøpe en Junker 22. Med den har de fartet land og strand rundt, ofte lenger enn de hadde avtalt med foreldrene.

Underveis har de tatt trenerkurs og blitt trenere for ungdomsgruppen i foreningen. I flere år har de deltatt på foreningens sommerleir og barna er superfornøyde med de «tøffe trenerne».

Møtet med en gammel seiler

Under fjorårets sommerferie med sin Junker 22 sitter de på en strand på Koster og brenner bål da en eldre herre kommer slentrende. Han hadde nettopp lagt ut fra Oslo og skulle på jordomseiling, som han sa. Det ble en ivrig prat rundt bålet den kvelden. Jordomseileren avsluttet med å si – «gi lyd fra dere, om dere ønsker å være mannskap, da»….

Og slik ble det.

Emil Bauck og Daniel Brandtzæg Andersen fikk et nytt prosjekt å jobbe mot. Nye doruller ble innkjøpt, iherdig sommerjobbing på Oslo Seilforening som instruktører, forefallende arbeid – vikar for nattevakter etc.
 En ny drøm ble til virkelighet, og 14.september i år, for nøyaktig en måned siden, satte de seg på flyet til Tonga i Sydhavet. Derfra skal de seile med til Bali, en strekning på rundt 4000 nautiske mil. Meningen er å rekke hjem til jul.

For øyeblikket er de på Fiji hvor de nå setter kurs for Cairns i Australia.

[Artikkelen fortsetter under videoen]

Ved siden deltakelse på et tokt med Christian Radich i 2018, består prisen av en tegning av skuta, nummerert og signert v Didrik Hvoslef-Eide.

I 2016, da prisen ble utdelt for første gang, var det Oda Hansen fra Ålesund som vant prisen. Prisen kom i stand gjennom et samarbeid mellom foreningen Christian Radichs Venner og Norges Seilforbund.