POPULÆRT: Silverrudder har venteliste på deltagere som ønsker å seile til høsten.

Seks norske seilere fikk plass

Om du hadde planer om å delta i Silverrudder i høst, så er du for sent ute. De 450 plassene ble solgt ut på under to timer.

Publisert Sist oppdatert

Få regattaer kan vise til like høy interesse som soloregattaen Silverrudder i Danmark. Den arrangeres uten krav om målebrev, og seiles uten kappseilingsregler, allikevel blir toppseilere fra hele Europa tiltrukket av denne regattaen av originalt format.

Båter deles inn etter lengde, med de minste opp til 24 fot, små til 30 fot, medium til 35 fot, stor til 40 og ekstra store over 40 fot. Det er også to flerskrogsklasser, stor og liten.

Regattaen seiles rundt øya Fyn fredagen før høstjevndøgn, altså i slutten av september. I år er datoen 15. september.

Seks norske båter

Det er norske seilere kjent fra shorthandedmiljøet som har meldt seg på regattaen. De fleste får en drøy høsttur opp og ned til Svendborg, syd på Fyn på egen kjøl. Petter Hegle er en norsk veteran i Silverrudder. Han slo Class40, og snart IMOCA-seilere Phil Sharp sist høst. Ole-Petter Laksholm er med for tredje år på rad.

Dehler 30 er utviklet med Silverrudder i tankene, og slike båter toppet resultatliste i klassen for små båter i 2022. Til høsten prøver Tim Sandberg seg i «Hyrrokin».

Det er seks norske båter, men syv norske seilere. Norske Runar Åsly bor i Sverige og er denne gangen påmeldt som svensk deltager. I fjor deltok han som norsk med sin LM 30 Striker.

VETERAN: Petter Hegle vender stadig tilbake til Silverrudder. han fikk en imponerende fjerdeplass i en klasse med 93 påmeldte i 2022.
SOLOSEILER: Ole-Petter Laksholm nådde målet i 2022 om å gjøre det bedre enn i 2021. Han ble nr. 14 av 138 påmeldte båter.
DEHLER: Dehler 30 OD tok de tre første plassene i 2022. Tim Sandberg har erfaring og utstyret til å havne høyt oppe på resultatlisten.
STATISTIKK: Silverrudder har det som skal til for å tiltrekke seg deltagere. Det deltar seilere fra 19 ulike nasjoner.

Flest tyskere

Det deltar seilere fra 19 ulike nasjoner, men tyskere er i klart flertall med hele 263 deltagere, 13 flere enn i 2022. Det danske antallet er på 127 båter, 10 ned fra 2022, mens Sverige øker fra 13 til 18 båter. Det norske antall seilere har økt fra tre i 2022 til seks i år.

Av de 450 påmeldte seilerne så har 313 deltatt før, mens 137 er ferske. Det er kun fire kvinnelige seilere.

Flest danskbygde båter

X-Yachts topper listen over båttype, og 76 av deltagerbåtene er bygget i Danmark. 14 av disse er X-99, og 12 er X-79. Seascape er nest størst med 28 båter, og er sannsynligvis større i og med at det er Seacape-båter påmeldt som First og Beneteau også. Interessant at det er to Seascape påmeldt i klassen for store båter, båter som blir markedsført under navnet First 36.

Også X-Yachts og seilmaker Elvström har holdt av plasser i regattaen uten å oppgi båt eller skipper.

Enormt startfelt

Utviklingen av klassene går mot at det blir færre av de minste, og færre av de store, mens klassene for båter mellom 25 og 30 fot, samt 30-35 fot vokser. Medium-klassen er den største. I 2022 var det 138 båter på startstreken, til høsten blir det 156 båter.

Small vokser fra 60 til 94 båter.