TETTPAKKET: 250 båter ligger nå i Svenborg, og det kan komme 200 til.

To (4) norske i Silverrudder

Alle de 450 plassene i Danmarks populære soloregatta ble revet vekk.

Publisert Sist oppdatert

Ole-Petter Laksholm og Petter Hegle har seilt den lange veien ned til Svendborg, helt syd på Fyn. Laksholm seiler en Sun Fast 3300 og stiller i klassen «Medium» og må bryne seg mot raske JPK-båter i en klasse med 139 båter.

Hegle seiler Farr 395 i klassen «Large» med 97 båter. Dette er båter fra 35 til 40 fot.

– Det er nå 250 båter på plass i Svenborg, og det kommer flere, men det er tvilsomt om alle de 450 påmeldte båtene blir å finne på startlinjen, mener Laksholm.

Han forteller at det deltar to andre norske seilere. Runar Åsly bor i Malmø og seilte med svensk flagg i fjor, men norsk i år. Han seiler en LM 30 Striker, og er i samme klasse som Laksholm. Nikolai Waltham er også norsk, men bor i Danmark, og har dansk flagg. Han seiler en J33.

– Jeg vil forsøke å streame starten med et 360-kamera, melder Runar Åsly til SEILmagasinet.

NORSK: Petter Hegle seiler Farr 395 «FarrOut».
NORSK: Ole-Petter Laksholm seiler Sun fast 3300 «Popcorn».

.

DANMARK: Ole-Petter Laksholm foran regattakontoret i Svenborg.
NORSK: «Terraπ» har svensk nummer med norsk flagg. Åsly seilte også Vegvisirrace.

Uten målebrev

Silverrudder gjør regattaseiling enkel, og har lykkes svært godt med det. Båtene deles inn i klasser etter lengder, og det er det. 450 seiler fra 14 land viser at konseptet fungerer. Nå er det også båter fra Frankrike og England.

– Norske regatta-arrangører har litt å lære her: rød løper og bar på regattakontoret…

Og de må gjøre det meste riktig her: de begrensede plassene (pga plass i havna) blir utsolgt på minutter, sponsorer og frivillige står i kø for å få være med, skriver Laksholm på Facebook.

Rundt Fyn

Regattaen er rundt Fyn. Værprognosene avgjør hvilken vei øya skal rundes. Det er 134 nautiske mil. Raskeste enskrogsbåt har seilt rundt på under 17 timer, mens raskeste flerskrogs har brukt bare litt over 14 timer. I år med lite vind har noen båter brukt over to døgn.

– Stemningen er stigende her, alle er som vanlig opptatt av været. Det er meldt ganske friske forhold på fredag morgen og formiddag, men noe mildere på kvelden og natta, forteller Laksholm. Det er meldt 30 knop i kastene fra nordvest. Denne vinden vil løye etter noen timer, og dreie vest. Laksholm tror at feltet skal seile mot sola. Det gjør det enklere for arrangøren med tanke på strømforhold.

SMALL: Aeolos P30 er akkurat under 30 fot og seiler klassen «Small».
LARGE: First 36 seiler klassen «Large».

Spennende nye båter

Phil Sharp fra England skal seile nye First 36. Det stiller også to Aeolos P30 med i mesterskapet. Den ene med skaperen Hans Genthe til rors. Han har skapt denne båten nettopp for å vinne Silverrudder. Aeolos P30 vil seile mot seks Dehler 30 OD, en båt som også er som skapt for mesterskapet. Det er også seks JPK-båter hvor av fire er den nye 1030.

Det deltar 80 X-Yachts-båter, hvor 20 er X-99. Feltets største er også en X-Yachts. Det er en splitter ny X4.9 med elmotor.

De minste båtene som deltar er Seascape 18 (First 18). Det er 14 slike båter med.

Topp 20

–Målet er å gjøre det bedre enn i fjor, da ble jeg 19., men seilte også forsiktig. Det er et sterkt felt. Sølvvinneren fra shorthanded VM i sommer seiler min klasse med en JPK 1030, forteller Laksholm til SEILmagasinet.

Silverrudder starter kl 10.00 fredag morgen, og starten sendes direkte på Youtube.