EVOY har fått 45 millioner kroner i EU-støtte
EVOY har fått 45 millioner kroner i EU-støtte

Drøfter momsfritak for elbåter

Regjeringen jobber med en klimaplan der også tiltak for fritidsbåter vil bli vurdert. Momsfritak er blant tiltakene som drøftes.

INTERESSE: Daglig Leder og Gründer Leif A. Stavøstrand i Evoy opplever stor interesse fra hele verden. Pressebilde
INTERESSE: Daglig Leder og Gründer Leif A. Stavøstrand i Evoy opplever stor interesse fra hele verden. Pressebilde

Venstres Jon Gunnes sier til NRK at regjeringen har tro på elbåter, og at momsfritak er blant insentivene som diskuteres.

– På elbiler har det fungert veldig bra med å gi folk et insentiv til å velge grønt, men teknologien har ikke helt vært der når det gjelder elbåter. Nå begynner ting å skje, og det er veldig positivt. I fremtiden kan det bli aktuelt å få til gode insentivordninger som momsfritak også for elbåter, sier han til NRK Vestland.

I Klimakur 2030 er det regnet ut at utslipp innen sjøfart, fiske og havbruk kan reduseres med 7,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Statssekretær Mathias Fischer i Klima- og miljødepartementet sier at regjeringen har startet den grønne omstillingen på sjøen innen skipsfarten. Ved utgangen av 2022 vil Norge ha 70-80 elektriske ferger.

EU-støtte

Nylig fikk Florøbaserte Evoy 45 millioner kroner i støtte fra EU til sin elbåt satsing. Evoy utvikler og leverer nøkkelferdige plug-and-play hel-elektriske system til nye og eksisterende båter. Siden i fjor sommer så har Evoy1 – en Polarcirkel 860 - blitt brukt til utstrakt testing og optimalisering av generasjon 1 av systemet som Evoy begynner å levere til kunder i høst. Evoy1 ble døpt av Erna Solberg og tok uoffisiell verdensrekord for serieproduserte elbåter med 55 knop høsten 2019.

I år fokuserer Evoy på proffmarkedet mellom 20 til 50 fot med innenbords fremdrift som kan kobles mot drev, vannjet eller aksel. I tillegg kommer den første utenbordsmotoren på 150 hk til markedet i andre kvartal 2021.

– Vi opplever massiv interesse fra hele verden, så mye at vi sliter med å svare på alt, men det er bare en positiv utfordring. Blant annet på grunn av interessen, utvides staben betydelig fremover. Vi har ti årsverk fra første september fordelt på 15 personer og flere utlysninger kommer, sier Daglig Leder og Gründer Leif A. Stavøstrand i en pressemelding.

Evoy har fått tilbud om ca. 2,3 millioner euro i støtte og ca. 2,1 millioner euro til emisjon, eller til sammen over 45 millioner kroner!

– Dette er en milepæl av dimensjoner for oss og med dette har Evoy passert 75 millioner kr fra investorer og i støtte, sier Stavøstrand.