NORSKE: Svenske og norske båter redder europamesterskapet i Danmark

Fiasko i Danmark

I dag starter EM i shorthanded i Danmark, men ingen danske båter stiller til start.

Publisert Sist oppdatert

Dansker er ville etter å seile shorthanded, men tidenes første europamesterskap i doublehanded vekker ingen interesse. Danskene vil heller seile sitt eget mesterskap, AFI 2Star som holdes til helgen fra Aarhus. Her er det 127 båter påmeldt. Det er nesten fire ganger antallet båter som stiller til EM med start onsdag.

32 båter påmeldt

Det er påmeldt 32 båter i EM fra syv ulike nasjoner, Finland, Tyskland, Litauen, Nederland, Polen og Norge, men ingen fra hjemlandet. De påmeldte er delt inn i tre grupper med 10-11 båter i hver. Båtene er delt inn i grupper etter måletall, hvor de største havner i A, mens de minste havner i C.

For å finne startlisten må du inn på regattaens Manage2Sail side, og laste ned et ark hvor det er oppgitt en link til en nettside hvor du finner deltagerne i de ulike gruppene. Genialt. Får virkelig håpe informasjonsflyten blir bedre før KNS arrangerer VM i shorthanded til neste år. Nå er det på tide at Manage2Sail blir heldigital, og ikke et sted hvor du laster ned pdf-dokumenter.

Tett med norske båter

Nesten 1/3 av de påmeldte båtene er norske. Vi har ni båter, men svenskene stiller med hele 11 båter. Det er nordmenn og svensker som redder arrangementet. Det er trist at oppslutningen om ORCi er fraværende i land hvor shorthandedseiling er stort, som Frankrike og England. Der er det IRC som dominerer.

I den minste klassen er det bare en norsk båt, og det er Færdervinneren «Lethe». «Lethe» leder også ut fra start.

I Klasse B er 4 av 10 båter norske, hvor «Hyrokkin» og «Mika» er favoritter. I klassen er det tre Dehler 30 OD og ti SunFast 3300. «Hyrokkin» er nest beste ut fra start.

I den største klassen er det også fire norske båter hvor Landmark 43 «White Shadow» og Dehler 44 «Off Course» er blant favorittene. Her stiller også fjorårets verdensester «Zeus», en Z30+. «White Shadow» leder ut fra start.

BANE: Shorthandedseilerne skal seile 245 nm rundt Anholt og så rundt Sjælland.

Lite vind

EM arrangeres sammen med Sjælland Rundt, men EM-deltagerne skal også seile rundt Anholdt. Det blir en krevende bane med mange restriksjonsområder. De har ikke lov å seile gjennom vindparken vest for Anholdt og må velge side.

Det er meldt lett vind, så det kan bli en lang regatta.

Regattaen blir tracket her