EUROPAMESTERE: Karl Otto og Maren Magda Book var først i mål, og vant også på korrigert tid.

Vant EM, tross flere ulemper

Karl Otto og Maren Magda Book ble ORC DH European Championships store helter.

Publisert Sist oppdatert

Karl Otto og Maren Magda Book i Landmark 43 «White Shadow» var første båt i mål, vant den største klassen, og var også den raskeste båten over-all på korrigert tid. Ulempen de hadde helt fra start ble en fordel etter at de hadde krysset målstreken.

Ekteparet brukte 50 timer og 50 minutter på den 290 lange banen fra Helsingør, rundt Anholt og rundt Sjælland.

Ledet hele veien

Karl Otto og Maren Magda Book seilte i lånt båt, men en båt de også kjenner godt. «White Shadow» eies av Torkjell Valland, og Karl Otto og Maren Magda Book er fast mannskap på båten. Båten har herjet resultatlistene hjemme, og tok sølv under EM på Hankø sist sommer, men det er en stor båt for shorthandedseiling. Den raske båten har også et høyt måletall. Karl Otto og Maren Magda Book ledet oppskriftsmessig helt fra start, men under svært ustabile forhold var det en ulempe å ligge i tet.

– Strikken trakk seg mange ganger sammen før vi til slutt lyktes med å ryke den og forfølgerne fikk stor parkering. Frustrerende i første halvdel hvor vi seilte inn i ugunstige forhold og konkurrentene tok oss igjen. Siste 100 mil var ekstremt varierende, og vi har ikke tall på hvor mange seilskift og jibber det ble. Det ble mye arbeid, forteller Karl Otto Book.

LANDMARK 43: «White Shadow» er satt opp for å bli seilt med fullt mannskap, men fungerer også som shorthandedbåt med gode seilere om bord.
MÅL: «White Shadow» ble seilt 290 nm uten autopilot.

Ute autopilot

Trackingen viste at «White Shadow» hele tiden lå langt foran, men ikke langt nok for å vinne. Etter andre døgn var det feltets tregeste båt, en Linjett 33, som ledet over-all, fordi det buttet i front. Men «White Shadow» holdt god fart inn mot mål, og var over streken mens konkurrentene parkerte.

Landmark 43 «White Shadow» er en diger båt med store seil. Det gjør det mer krevende å seile shorthanded. Det ble ikke enklere at autopiloten streiket. Paret måtte håndstyre hele veien, og det gir utfordringer særlig ved seilhåndteringer.

Høyt nivå i Norge

– Store lokale værforskjeller gjorde alt av routing og værmeldinger usikre. Vi har seilt på den vinden som kom til oss og ikke sett på de andre konkurrentene. Fokus har vært på neste seilskift eller manøver, slik at vi aldri har havnet bakpå, forklarer Karl Otto Book.

– Med to norske gull og flere medaljer så viser vi vel at shorthanded nivået i Norge er godt, forklarer vinneren som også vil takke Torkjell Valland for bruk av båt og utstyr.

Bronsen i klasse A gikk til Figaro II «Tetraktys» med Kristian Jerpetjøn og Andreas Tinglum. First 34.7 «Lethe» med Øyvind og Morten Knutsen vant den minste klassen. Kristian Jerpetjøn og Andreas Tinglum fikk også pris for beste amatører.

I klasse B ble Sigmund Hertsberg og Tim Sandvik i Dehler 30 »Hyrrokkin» den beste båten. De fikk en fjerdeplass, men skulle tatt en bronse, fordi en Tysk båt seilte feil, men ble ikke disket for dette.

Neste høydepunkt for «White Shadow» er VM i ORCi i Kiel.

Du finner resultatene her