SANDEFJORD: Sandefjordsfjorden blir vertsskap for europamesterskapet i WASZP til sommeren.

Sandefjord er tildelt WASZP-EM i år

Europas største WASZP-begivenhet vil foregår i Sandefjord i år. I dag ble det klart at Sandefjord Seilforening er tildelt klassens europamesterskap.

Publisert

Mesterskapet vil foregå fra 8. til 14. august, og det ble tildelt Sandefjord etter at den opprinnelige arrangøren av mesterskapet hadde trukket seg.

– Den internasjonale WASZP-klubben så seg derfor om etter mulige arrangører, og de rettet blant annet blikket mot Norge og oss – via den norske Waszp-klubben som spurte om vi kunne arrangere mesterskapet, forteller Viggo Holm, leder av Sandefjord Seilforening.

En av årsakene til at Norge og Sandefjord er blitt tildelt dette store arrangementet, er at Norge har bygd en stor gruppe seilere og har vært aktive og synlige i å bygge opp denne foilende og nye klassen. I en pressemelding som er sendt ut, heter det blant annet:

– WASZP-klassen i Norge har gitt full gass i flere år når det gjelder trening og utvikling. Det har ført til et stort antall seilere. Videoer fra den norske flåten dukker regelmessig opp på nettet, og de viser de norske seilerne seile under glamourforhold Klippene får seeren til å lure på hvor på jorden stedet er og hvordan de selv kan få sjansen til å seile der. Og svaret – det er Sandefjord.

WASZP: Den foilende WASZP-klassen har vokst raskt i Norge, og det er blitt lagt merke til i utlandet.

Største arrangement seilforeningen har hatt

Videre påpeker den internasjonale klasseorganisasjonen at «dette blir den største WASZP-regattaen i år».

– Vi venter et sted mellom 100 og 150 seilere, så dette blir kanskje det største mesterskapet Sandefjord Seilforening noensinne har arrangert.

Viggo Holm forteller at de måtte ta en alvorlig runde i foreningens styre da de fikk forespørselen om å arrangere mesterskapet på så kort varsel.

– På den annen side så vi på dette som en unik mulighet til å kunne sette Sandefjord og regionen på kartet. WASZP-klassen har jo også alliert seg med det store sirkuset Sail GP, som klassen er en del av, så europamesterskapet vil trekke stor oppmerksomhet i miljøet mot Norge.

Gode seilforhold

Viggo Holm påpeker at Sandefjordsfjorden byr på muligheter til å arrangere seilaser under alle slags forhold og alle vindretninger. Blir det så mange som 150 seilere, vil de bli delt på to baner. Og blir det lite vind i fjorden, kan de trekke regattabanen så langt ut som til Svenner – om nødvendig.

De håper å få til live-sendinger fra mesterskapet som i så fall vil gå verden rundt.

Race Village vil bli på Seilerholmen, der den størst utfordringen blir sjøsetting av WASZP-jollene.

– Med sine ømfintlige foiler er de ikke så lette og enkle å sjøsette som andre joller, men dette er en utfordring vi nå jobber med å løse, slik at alle deltagerne kan få sjøsatt innenfor relativt kort tid.

SEILERHOLMEN: Seilerholmen vil fungere som race village under mesterskapet.

Forventningene til hva som venter seilerne er skrudd opp etter klasseklubbens pressemelding, der det blant annet også står:

Store forventninger

«Sandefjord tilbyr den perfekte kombinasjonen av pålitelig vind, flatt vann og spektakulær natur. Legg til den vennlige gjestfriheten, enkle reisekoblinger og en erfaren og dedikert seilforening. Stedet krysser av i alle krav-boksene.»

Mesterskapet starter 8. august, samme dag som avslutningssermonien i OL foregår. Det skjer rett i forkant av det store Sail GP-arrangementet i Danmark 20.–21. august der Waszp-seiling er en del av Sail GPs såkalte «INSPIRE program».