BRUTALT: Med vindkast over 20 m/s ble starten av Rolex Fastnet Race tøff. Her SUNSTONE en: S&S 39 One Off, med Will Taylor-Jones som skipper.

Brutal start med havarier

Starten på Rolex Fastnet Race ble langt mer dramatisk enn hva TV-bildene viste.

Publisert Sist oppdatert

430 båter våget å starte, tross en tøff værmelding, inkludert norske «EnderPearl». I løpet av første timene var det 86 båter som brøt. Etter et døgn var nummeret oppe i 112 båter. Redningstjenesten fikk nok å gjøre, og ble involvert i 28 hendelser. Heldigvis er det ikke rapportert om alvorlige menneskelige skader. 

Vindstyrken var på det meste på 38 knop, opp i 48 knop i kastene. Det toppet seg rundt klokken 20:00 lørdag kveld, ca seks timer etter start. 

Tok inn vann

Den mest dramatiske hendelsen det første døgnet var en Sun Fast 3600 som sank. Den franske båten med navn «Vari» seilte doublehanded, og begynte å ta inn vann sydvest for The Needles. Mannskapet valgte å gå i flåten, og klarte seg bra. Årsaken til hendelsen er ukjent. 

Fire båter mistet masten. Blant de fire var finske Tapio Lehtinen som vi kjenner fra Golden Globe Race. Han seilte med sin Swan 55 fra 1970, en båt han skal benytte under Ocean Globe Race. Ocean Globe Race er en 50 års jubileumsregatta for Whitbread Race som starter i september. 

ENDERPEARL: Den norske 76-foteren i godt driv ut fra start.
FIX: Øystein Misje ble sendt opp i masten for å inspisere skade.
SKADE: Brudd i innfestningen av stagseilet gjorde at »EnderPearl» måte bryte.

Også «Enderpearl» ute

– Vi fikk en reparerbar skade i toppen av stagseilet som førte til at vi måtte bryte. Det var utrolig kjipt, forteller Øystein Misje til SEILmagasinet. Han var mannskap på den 76 fots lange «EnderPearl» som har vunnet Skagen Race de gangene det har blåst som verst. 

– Vi gikk veldig bra i den sterke vinden, men når noe ryker om bord, så får det konsekvenser, sier Misje. 

«Enderpearl» var tett på dramatikken, og så redningstjenesten i aksjon rundt dem. I havn så de båter komme inn uten mast.