NORSK: Øyvind Bordal seiler mannskap på First 36 «Faenol» under Rolex Fastnet Race.

Øyvind Bordal seiler First 36 i Fastnet

Det ble en tøff start på Rolex Fastnet Race hvor 87 av 440 båter har brutt. En av dem er norske «EnderPearl», men Bordal holder ut.

Publisert Sist oppdatert

Det var vindkast opp mot 40 knop, 20 m/s etter start lørdag. Det var også kraftig utgående strøm mot vindretningen som gjorde sjøen kaotisk. I tillegg regnet det kraftig. 

I løpet av natten falt vinden til 15 knop, men skal nå være oppe i 17 knop i feltet bak, hvor de mindre båtene befinner seg. 

De to Ultime 32/23 nærmer seg i morgentimene rundingsmerket Fastnet Rock, og seilt halve distansen på 18 timer. Det er sjanser for at det i år settes ny rekord. 

Norske «EnderPearl» er en av mange båter som har brutt. 

TRACKING: De to første trimaranene er alt ved Fastnet Rock, mens de raskeste enskrogsbåtene har satt baugen i Irskesjøen.

Den største klassen

Øyvind Bordal seiler som mannskap på First 36 «Faenol». Båten seiler i IRC 1, den største klassen med 100 båter. Båtene er typisk i størrelsen 35 til 45 fot. «Faenol» er et måletall på 1.074, tilsvarende mange First 40 som deltar. Største båten i klassen er 72-fots stålbåter bygget for jordomseiling, mens minste er en Dehler OD 30. 

«Faenol» startet forsiktig, men stormfokk, og lå på 50. plass i klassen etter start, men har nå seilt seg opp til en 20. plass. I tet ligger J/133 «Pinita».

SKIPPER: Sam Manuard holdt rattet under start av regattaen.
SEIL: «Faenol» startet med stormfokk.

Dyktig skipper

Det er Sam Manuard som er skipper på «Faenol», og han er også konstruktør av båten. Manuard seilte Class 40 i forrige race, også sin egen konstruksjon, og vant den gangen. «Faenol» har et mannskap bestående av Seascape-folkene som har utviklet Forst 36. 

På plassen foran «Faenol» finner vi også en Sam Manuard konstruksjon. Det er «Lann Del 3», en båt konstruert for å vinne denne regattaen. Båten er ny i år, og eieren har vunnet denne regattaen før. «Lann Ael 3» seiler med shorthanded mannskap.