FLYR: Hastigheten blir høy når brettet løftes opp fra vannet. NOR 252 Endre Funnemark er en kandidat for Norge under OL i Paris 2014.
FLYR: Hastigheten blir høy når brettet løftes opp fra vannet. NOR 252 Endre Funnemark er en kandidat for Norge under OL i Paris 2014.

Norske talenter i ny OL-klasse

184 deltagere er med i første store regatta i iQfoil hvor en dag på vannet er gjennomført.

Regattaen seiles på Campione på Gardasjøen, og fra Norge stiller Helle Oppedal(18), Oda Sverre (16) og Endre Funnemark (22), alle tre seilere som imponerte stort under foilregatta i Arendal i slutten av september.

Unik samling

Brettseilermiljøet har vært delt med ett miljø som satser mot OL, og et annet miljø som satser profesjonelt. Det er det profesjonelle miljøet som har drevet utviklingen av utstyr, og er også det miljøet som har mest til felles med utstyret som brukes av rekreasjonsseilere.

For første gang blir disse to miljøene samlet. Det høye deltagerantallet viser at den nye OL-klassen har truffet riktig. Klassen innføres i 2024. Under OL i Tokyo til sommeren skal det brukes RS:X.

Alderforskjellen viser også at klasser når bredt. Eldste mann er 50 år, og en spanjol på 40 år ligger helt opp på 15. plass. Yngste er 15 år.

De norske seilerne har bakgrunn fra OL-klassen, men Helle Oppedal har forsøkt seg mot de proffe også, med foil.

Bra start

Vindforholdene på Gardasjøen er unike, med vind fra nord på morgenen, og vind fra sør, etter lunsj. Feltet er delt i to.

Arrangøren klarte å kjøre fire seilaser på pølsebane på morgenen i vind opp mot 10 m/s, og en slalomrunde på ettermiddagen i lettere vind.

Franske seilere dominerer toppen av resultatlisten, men Helle Oppedal har også imponert, og ligger på en sterk 8. plass. Unge Oda Sverre viser også styrke og ligger på en 22. plass, mens Endre Funnemark ligger på 36. plass av 118 menn.

Alle de norske gjør det bedre på pølsebane med kryss-lens, enn slalom som er bare slør.

Du finner resultatene her