WINDY: Om prognosene til Windy får rett så blir det en langdryg seilas ut fjorden.

La oss stole på yr

Om det er prognosene fra yr som slår til, så blir Færder’n behagelig og ganske rask. Om windy får rett, så er det bare å være tålmodig og nyte det gode været.

Publisert Sist oppdatert

SEILmagasinet er mannskap på Italia 9.98 «Luckys Wolf», og vi har sett litt på hvordan vi kan forvente oss Færderseilasen vil bli. Om vi skal stole på Windy, så vil det bli en svært langdryg seilas. Men om prognosene fra yr viser seg å være korrekte, så blir det mye skarp slør.

Minste NOR-Rating rundt Tristein

«Luckys Wolf» starter 15.40, og da skal soloppvarmingen av land ha startet å gi effekt. I følge yr.no skal det da blåse 4 m/s fra syd, sydøst på Dyna Fyr. Det vil gi en rask og behagelig kryss ut fjorden. Mesteparten av kryssen vil foregå på babord halser. Det kan til og med bli et lite stikk i skjøtet. Spørsmålet er om man skal holde seg langs land av Bygdøy, og seile Lysakerfjorden, eller om man bør jobbe seg mer mot Nesodden.

Fri vind blir viktig.

Om vinden som er meldt kommer, så vil vi bruke ca to timer til begrensningsmerket utenfor Nærsnes. Vinden vil ha et mer østlig drag enn hva vi er vant med.

Denne saken er skrevet ut fra prognosene fra yr. Om vi stoler mer på Windy, så blir alt mye mer komplisert.

TOPPET: «Luckys Wolf» seiler med Lars Horn Johannessen, Emil Forslund og Eivind Melleby som mannskap.
RUTE: 83 nm er ruta som sannsynligvis går innenfor Bolærne.
YR: Fin ogs stabil vind gjennom kveld og natt medler yr, her fra Hollenderbåen.

Motstrøm

Ved 16-17tiden er det lavvann på Oscarsborg. Det betyr at detter dette tidspunktet renner vannet inn i fjorden, og vil gjøre det hele kvelden. Vi vil være der strømmen er på sitt kraftigste ca kl 18.30. Vinden skal holde seg rundt 4 m/s, men med 8 m/s i kastene. Færderseilere er kjent med tunneleffekten i Drøbaksund hvor vinden akselererer. Spørsmålet er om man skal til høyre eller venstre for Oscarsborg. Det vil strømmen avgjøre.

Det lønner seg ofte å holde land langs Hurumlandet ut Drøbaksund.

OSCARSBORG: Lavvann kl 18.10 i Drøbaksund i kveld.

Åpent farvann

Vi bør være forbi Filtvet klokka 20.00. Da åpner farvannet seg, og det store spørsmålet er om man skal gå øst eller vest. Færderseilasen blir ofte gjort av hvilket veivalg man gjør her. I år er vindretningen spesiell. Den er sydøstlig, mot sydvestlig vi er bedre kjent med.

Enda lengre ut, ved Hollenderbåen, vil vinden ligge stabilt fra øst på 5 m/s. Det gir en rask slør ut fjorden. Kl 22.00 bør vi være forbi Gullholmen, og Færder Fyr kan vi runde en eller to timer etter midnatt. Stabil vind fra øst er også Windy med på.

Den korteste veien er innenfor Bolærne, men det kan være mindre vind. Strømmen er også med på å avgjøre veivalget.

Så følger en 3-4 timers slør mot Slagen, og så en times seilas til mål. Det blir spennende, fordi vinden skal dø på lørdag morgen. Båter som ikke er i mål før 08.00-09.000 kan bli straffet hardt. Vimden skal på lørdag formiddag snu 180 grader. Vi bør ha rukket målstreken før det.

SEILmagasinet skal forsøke å sende rapporter fra «Luckys Wolf» under veis. Hold deg oppdatert på SEILmagasinet.