Bryggeprat om seiltrim

Få et indre bilde av seiltrimmen

– Jeg danner meg et indre bilde av hvordan jeg vil at seilene skal stå i de ulike forholdene, sier Christen With.

Publisert Sist oppdatert

– Når jeg drar ut for å seile regatta og kjenner på forholdene, danner jeg meg et bilde av hvordan jeg vil at seilene skal stå, og trimmer dem slik, sier Christen With i denne utgaven av Blue Ocean Medias bryggeprat-serie.

Å få til dette er kanskje ikke gitt for noen og enhver sånn med en gang, for det å se seilene og seilenes form på denne måten, er et resultat av lang, lang erfaring som seiler og trimmer. Like fullt; Christen With er nok en god representant for hvordan flere gode seilere «ser» seilene og seiltrim på denne måten.

Tre enkle regler

Litt enklere å forstå er imidlertid tre andre tips Christen With gir i denne videoen:

I lite vind trenger spesielt forseilet litt ekstra dybde, så trim forseilet slik at det akkurat har litt horisontale rynker i forstaget.

– I mellomvind skal du sette seilene akkurat slik de er sydd. mens du i mye vind skal trimme seilene flatere enn formen de er sydd til. Dette er tre enkle regler, sier han.

I likhet med Peer Moberg påpeker Christen With viktigheten av å bruke akterstaget. De fleste er for beskjedne når det gjelder bruken av det, mener han.

– For å si det slik; det er sjelden jeg slipper ut på akterstaget når jeg kommer om bord i en båt for å se på trimmen i mye vind, sier han.

Om å sette på håndbrekket

Øyvind Bordal, som intervjuer With, spør også hva han gjør når han føler at båten ikke har fart:

– Da slipper jeg ut på de ulike trimtampene, får fart i båten og så begynner jeg å jobbe med høyden. Fart først – og så høyde.

Han påpeker også at den vanligste feilen han ser er at mange seiler med for dype eller store seil i mye vind. Han advarer også mot å sette skjøtpunktet til forseilet for langt frem.

– Setter du det for langt frem er det som å sette på håndbrekket, sier han.

Blue Ocean Media, som Magne Klann og Øyvind Bordal står bak, gir ut bøker om seiling, og forlagets nyeste heter «Seil og rigg».