Seil på lag med elementene

Den vinner Færderseilasen som gjør færrest feil i løpet av regattaen, og her gir Nils Melsom Kristensen noen tips til hvordan du kan redusere dem.

Publisert

Den optimale vinnerkursen i enhver regatta er å seile den korteste og retteste veien mellom de punktene du skal runde. Dette er den «riktige» veien dersom du ikke har noe kunnskap om vind og strøm på forhånd. Men det er i teorien, for en seilbåt er innrettet slik at den drives frem av vinden. Vinnerkursen blir derfor i praksis den korteste og raskeste veien du kan seile mellom rundingspunktene i den vinden som er tilstede under regattaen. Det er imidlertid ikke alt. Du seiler også i et medium som ikke står stille; vannet båten seiler i, renner i ulike retninger til ulike tider – alt etter hvor på banen du befinner deg. For å kunne seile den optimale kursen må du med andre ord også ta hensyn til strømmen. 

Er det rart at det ikke er lett å seile – og aller minst vinne en regatta? Og at man i dette virvaret av variabler sier at den som gjør færrest feil, vinner? For i prakis er det så godt som umulig å seile en hundre prosent optimal kurs gjennom en hel regatta.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 6 utgaver

BESTILL HER

Powered by Labrador CMS