Seil på lag med elementene

Den vinner Færderseilasen som gjør færrest feil i løpet av regattaen, og her gir Nils Melsom Kristensen noen tips til hvordan du kan redusere dem.

Publisert

Den optimale vinnerkursen i enhver regatta er å seile den korteste og retteste veien mellom de punktene du skal runde. Dette er den «riktige» veien dersom du ikke har noe kunnskap om vind og strøm på forhånd. Men det er i teorien, for en seilbåt er innrettet slik at den drives frem av vinden. Vinnerkursen blir derfor i praksis den korteste og raskeste veien du kan seile mellom rundingspunktene i den vinden som er tilstede under regattaen. Det er imidlertid ikke alt. Du seiler også i et medium som ikke står stille; vannet båten seiler i, renner i ulike retninger til ulike tider – alt etter hvor på banen du befinner deg. For å kunne seile den optimale kursen må du med andre ord også ta hensyn til strømmen. 

Er det rart at det ikke er lett å seile – og aller minst vinne en regatta? Og at man i dette virvaret av variabler sier at den som gjør færrest feil, vinner? For i prakis er det så godt som umulig å seile en hundre prosent optimal kurs gjennom en hel regatta.

– Når jeg legger opp en rute før en regatta, har jeg først og fremst vinden i tankene. Deretter studerer jeg strømmen og modifiserer ruten for å få den mest mulig optimal i forhold til strømmen innenfor de begrensningene vinden gir, sier Nils Melsom Kristensen, som er oceanograf ved Meteorologisk institutt, men også navigatør og vær-ruter om bord i Transpac 52-en «Wolfpack». 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS