RASK: Kongens gamle TP52 er nok Færderseilasens raskeste båt, men det betyr ikke at den er først i mål.

Hvem kan slå ex«Wolfpack»

Per Ottar Skaaret har Færderns høyeste måletall, men blir nok ikke første båt i mål.

Publisert Sist oppdatert

Kongen gamle TP52 er svært rask, men ville nok hatt større fordel med mer slør og mindre kryss. I den største NorRating-klassen på 12 båter er det mange svært gode kryssbåter, båter med lengre vannlinje og lavere måletall enn «Jokerman 3», ex «Wolfpack» og ex «Fram». Av de 12 er hele syv båter fra X-Yachts, båter som er gode under slike forhold som er meldt.

Klassens mest spennende båt er «Surf of Sweden», en Brenta 60. Vi tror det blir en kryssduell mellom «Jokerman 3» og «Surf of Sweden» ut Oslofjorden. Denne klassen har nest siste start, kl 16:10

DAGSEILER: Branta 60 fra sverige er en diger dagsturbåt. Den vil ha fordel av vannlinjelengden.
KLASSISK: «Vema III» stiller i år i turklassen og skal rundt Tristein.
STOR: «Enderpearl» vant Skagen race og seilte NorRating uten spinnaker. Nå seiler den Tur med spinnaker.

.

FLERSKROG: Vaaghals er en katamaran som også seiler imponerende raskt på kryss. Den har siste start.

Raskeste sist

Siste start har flerskrogsbåtene. Her er «Vaaghals» og «Seagul» de raskeste på papiret. Også disse båtene har fordel av mer slør, men vi har tidligere sett disse båtenes imponerende fart også på kryss.

Vinneren av Skagen Race, «Ender Pearl» er også med. Nå stiller denne 76-foteren i turklassen med spinnaker. Den starter alt 14:50, og vil ha et godt forsprang på «Wolfpack», ett forsprang de har gode muligheter å holde lenge, kanskje hele veien.

Kortere bane

Ofte er det «Vema III» som er første båt i mål. Den klassiske 12 meteren fra 1933 seiler også bra på kryss. Men i år seile «Vema III» også tur, i klassen med «Ender Pearl». Det betyr den lange banen rundt Tristein.

I klassen for klassiske treseilere stiller det bare seks båter i år. Raskest av dem skal være «Kryss», en turseiler på størrelse med «Vema III». klassiske treseilere seiler den korteste banen, rundt Medfjorden og har dermed gode sjanser på å være først over mållinjen.

ELEGANT Anhaita er den mest moderne av de klassiske båtene, og kan være den første båten over mållinjen. :
TUR: 12-meteren «Kryss» er bygget som en turseiler og er den største av de klassiske.

.