FØLG FÆRDER?N: Vil du følge med på Færderseilasen, finner du informasjonen på SEILmagasinet!
FØLG FÆRDER?N: Vil du følge med på Færderseilasen, finner du informasjonen på SEILmagasinet!

Færderdeltakelsen ikke som forventet

Det går mot rundt 400 båter i årets Færderseilaseilas. Det blir i så fall det laveste deltakerantall siden 1975.

Publisert Sist oppdatert

Etter to år med pandemi hadde man håpet på stor interesse for årets seilas. Med 151 båter i 2020 og 292 i fjor hadde man minst regnet med at deltakerantallet for årets seilas ville nå nivået fra 2019 på 590 båter.

Mange etternølere?

Nå har interessen vært uvanlig slapp og per i går var antall påmeldte bare 372 båter. Normalt pleier de fleste å ha meldt seg innen begynnelsen av mai og at etternølerne utgjør et lavt antall. Nå håper KNS´ generalsekretær Anders Kristensen at trenden blir omvendt og at det vil komme mange påmeldinger den siste uken før start.

Selv om antallet er skuffende lavt, er Kristensen ikke helt overrasket. - Mange av lagene er gått i oppløsning under pandemien og seilerne har lagt seg til andre aktiviteter, sier han. - Mange båter har simpelthen ikke nok mannskap.

For dyrt å henge med

En annen med god kontakt i seilermiljøet er seilmaker Terje Wang.. Han har daglig besøk av kunder som skal ha nye seil og kjenner miljøet på pulsen. Han frykter at utstyrs jaget legger en demper på interessen. Mange føler de må ha nye sorte seil og en overflod av elektronikk for å seile Færder´n, og uten topp utstyr er det liten vits i å stille opp. Når man ser på sammensetningen av deltakerne kan et slikt resonnement ha mye for seg. Tilbakegangen i tur-klassene er påtagelig og entypeklasser med Hallberg -Rassy, First og Maxi er ikke eksisterende. Tidligere populære klasser som Express og IF er redusert til henholdsvis 17 og ni båter. De desidert største klassene er NORLys med og uten spinnaker samt doublehanded og utgjør i alt 212 båter, altså mer enn halvparten av det totale deltakerantallet. Det er trolig i denne gruppen utstyrs Sjaget gjør størst utslag.

Om årets arrangement;

Digital 75 års Færderhistorie 1947-2022 lanseres til uken

Se intervju med Christen With

Hva skjer?

– Start utenfor Aker Brygge og målgang i Tønsberg.

– Egen Sailors Lounge i Foyn Street (ved Foynhagen) på brygga lørdag 11. juni kl. 13-19.30, etter det må man ha konsertbillett for å være inne på området.

– Konsert lørdag kveld med Fagernes Yacht Club i Foynhagen – seilerne kan kjøpe billetter til redusert pris ved påmelding. Dørene åpner kl. 20.

– Barnas egne Færderfestival i Gunnarsbøparken søndag 12. juni.

Humanistiske samarbeidspartnere

Seil for en god sakKNS og Færderseilasen er stolt samarbeidspartner med Right to Play, Vindskift og Aktiv Mot Kreft. Når du melder deg på, har du også mulighet til å støtte disse organisasjonene. Kjøp konsertbilletter ved påmeldingKNS har 750 konsertbilletter som seilerne kan kjøpe til rabattert pris kr. 380,- (ordinær pris kr. 455,-). Billettene kjøpes ved påmelding.