WEBKAMERA: Det er helt dødt i startområdet på morgentimene fredag.
WEBKAMERA: Det er helt dødt i startområdet på morgentimene fredag.

Stille før stormen

Mye tyder på at vindprognosene for Færder’n slår til, men det vil ikke bli vilt.

Publisert Sist oppdatert

I morgentimene er det 1-2 m/s fra sydøst på vindmåleren i Asker Seilforening, mens det er 4 m/s vind fra sydvest på Færder Fyr. På Gullholmen er det vindkast på over 5 m/s for øyeblikket. Appen Kystnær er fin for å følge med på for å se vindstfyrke og vindretning på ulike steder på fjorden.

Du kan følge webkamera i havnebassenget her

Vind fra start

Vinden vil øke på fra syd utover formiddagen, og når første start går kl 14.10 vil det blåse 5-6 m/s med vinkart opp mot 10 m/s. Vinden kan øke minimalt på ettermiddagen og kveld, men holde seg godt under 10 m/s i middelvind.

Yr melder om 7 m/s i Drøbaksund på ettermiddagen, tidlig kveld med vindkast opp mot 13 m/s. Her kan vinden få en trakt-effekt som gjør at den akselererer.

Ved Gullholmen fyr kan du forvente 8 m/s når feltet kommer dit fredag kveld med vindkast opp mot 13 m/s.

Vinden øker litt lengre ut, og dreier litt mot vest. Ved Færder fyr kan båtene vente 11 m/s og vindkast opp mot 15 m/s ved midnatt.

OSCARSBORG: Det blir vind, men ikke vilt i Drøbaksund i år.
OSCARSBORG: Det blir vind, men ikke vilt i Drøbaksund i år.
STRØM: Kart som Melsom Kristensen viste tyder på at vestsiden er lønnsom.
STRØM: Kart som Melsom Kristensen viste tyder på at vestsiden er lønnsom.

Motstrøm

Nils Melsom Kristensen hadde en god gjennomgang av strømforholdene under Færderseilasen på skippermøtet torsdag kveld. Dette finner du også på YouTube.

Det blir motstrøm, selv om det er lavvann i Drøbaksund når båtene passerer her. Strømmen øker utover kvelden, og den blir kraftigst på østsiden av fjorden. Å seile gjennom Bolærne kan derfor være et vinnerspor.

Men kartet viser også en interessent strømbakevje ved Bile, utsiden av Son, som kan gi en fordel av å velge øst ved nordre del av Jeløya, om man treffer riktig.

Tørr du spille en joker?

Det er korteste vei å velge østsiden av Håøya. Her er det også mer stabil vind. Men i fjor var det flere båter som tjente på å gå på vestsiden. Med kryss så trenger det ikke å bli noen omvei om man treffer godt på vindskift. Fordelen på vestsiden er mindre strøm. Her er det sannsynligvis også færre båter som gjør at du kan velge friere ditt eget spor. Om vinden er frisk, så kan vestsiden i år bli en joker.