MAGISK: Jorge Veiga seilte sin første regatta, og ble betatt av lyset om natten.

Aldri seilt regatta, og vant

Jorge Veiga ble veldig overrasket etter å ha vunnet Filtvet Shorthanded med gammel båt.

Publisert Sist oppdatert
VANT: Jorge Veiga seilte med feltets tregeste båt, men vant på korrigert tid, selv om han var sist over målstreken.

Filtvet Shorthanded er en treningsseilas arrangert av Shorthandedseiiling Norge. Soloseilasen hadde 28 båter på startstreken fra 28 til 51 fot. Meningen var at båtene skulle runde Tristein syd for Færder, men på grunn av lite vind ble Hollenderbåen valgt som rundingspunkt. Det var lett vind fra syd da sterten gikk onsdag kveld, men vinden døde på torsdag morgen, og de største og raskeste båtene bli liggende stille mellom Jeløya og Filtvet, mens de mindre båtene fikk sønnavinden først, og snudde opp ned på resultatlisten.

Raskest med liten båt

– Jeg stoppet aldri, og hadde fart i båten hele tiden, forteller Jorge Veiga på telefon til SEILmagasinet. Han stilte uten spinnaker, men fikk god effekt av spridde seil. Veiga, som opprinnelig er fra Portugal har bodd i Norge i 10 år, og hatt seilbåt i fire. Seilerfaring har han fra jolle da han en gang bodde i Sveits. Portugiseren seiler en Jeanneau Rush 90, en seilbåt fra 80-tallet på 30 fot.

– Jeg elsker å seile alene, men har aldri seilt regatte før. Å bli med her var en impulshandlig, gjort dagen før. Jeg viste ikke engang hvordan en start foregår, så jeg lærte mye, forteller Veiga.

Fantastisk natt

– Nattseilas var en fantastisk opplevelse. Noe jeg vil gjøre mer av, og noe helt annet enn å gå for motor, mener portugiseren. Han hadde båten med det laveste måletallet, og seilte sitt eget regatta. Han var også siste båt i mål, men bare 84 minutter bak Steinar Jørgesen som var først over målstreken med sin Elan 350. Selv med en imponerende seilas, ble Jørgensen slått av 12 båter, alle av dem mindre båter.

Kan bli gjentagelse

Filtvet Shorthanded kom i stand som et resulatet av smittevernrestreksjoner, men oppslutningen har vært bra.

– Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger fra deltagerne, og det virker som alle hadde en flott seilas. Været var også på vår side. Stemningen i arrangørteamet er også at dette gjentar vi gjerne, forteller Kjetil Tørseth som var med å arrangere.

– Soloseiling er min grebe, og det er herlig å mestre båten alene. Jeg stiller gjerne igjen, kanskje på andre regattaer også, sier vinneren, av en regatta som ikke er noen regatta.

SPRID: Gamle seil gjorde jobben. Vinneren vant uten spinnaker.
RUNDING: Da Veiga rundet Hollenderboen la de raskeste båtene i vindtilla lengre inn i fjorden.
VINNEREN: Veiga vant med en Jeanneau Rush 90 fra 80-tallet.