RESTAURERING: Trond Sejersted Bødtker i båtlua i Kragerø.
RESTAURERING: Trond Sejersted Bødtker i båtlua i Kragerø.

Nytt liv i gammel jolle

Trond Sejersted Bødtker arvet en gammel Finnjolle og satte i gang et omfattende restaureringsprosjekt. Nå er «Glitra V» finere enn ny.

Publisert Sist oppdatert

Arne Sejersted Bødtker, f. 1927 og den noe eldre broren Calle var blant Norges beste seilere i årene etter 2. verdenskrig. De hevdet seg i Drake-klassen mot mange av datidens storheter, og seilte ellers det de kunne komme over. Blant annet var de hyppig å se ombord i kronprins Olavs 6- og 5.5 metere. Oslo-brødrene tilbragte somrene på Skåtøy utenfor Kragerø, der forholdene lå godt til rette for å seile. Så da Arne bestemte seg for å gjøre et forsøk på å delta i 1952-OL i den nye Finnjolle-klassen, gikk han til sin gode venn og sommernabo Birger Bråtø, legendarisk seiler av Kragerø-terne og båtbygger for å få båten bygget i god tid til1952-sesongen.

Dessverre ble satsningen forpurret av et lengre utenlandsopphold, så noe fart på Finnjolle-seilingen ble det ikke før i 1953. Da var han til gjengjeld svært aktiv, med tredjeplass i Småbåtlandsregattaen, bak Harald Bredo Eriksen og Jan-Erik Dyvi, 11. plass i nordisk mesterskap, som ble suverent vunnet av Poul Elvstrøm, og seier i klassens første norgesmesterskap. Det viste seg imidlertid at de norske trebåtene var for tunge og veide inn langt over minimumsvekten på 150 kilo. Vekten lå rundt 25 til 30 prosent over, tilsvarende 175 til 185 kilo. De gjorde båtene relativt raske på kryss, men de hang håpløst etter de utenlandske båtene, som var på minimumsvekt, på lens og slør.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER