PERSICO 69F: I denne foilende enskrogsbåten skal et lag fra Sandefjord delta i Youth Sailing World Cup.
PERSICO 69F: I denne foilende enskrogsbåten skal et lag fra Sandefjord delta i Youth Sailing World Cup.

Foilende ungdommer i verdenscup

En helt ny World Cup for ungdom i den foilende enskrogsbåten Persico 69F har norsk opphav – og et norsk lag er påmeldt blant de 16 som har fått plass. Første regatta går i Hong Kong.

Publisert

«Youth Foiling World Cup» er en helt ny verdenscup som finner sted for første gang i Hong Kong kommende vinter. Hong Kong Yacht Club står formelt bak arrangementet, men initiativtager er den tidligere norske OL-seileren i Soling, Rune Jacobsen, som for tiden bor i den kinesiske storbyen.

Rune vil være kjent av mange for å være mannen som har skapt det norske Waszp-eventyret; takket være at han har stått bak en gunstig finansieringsordning som har gjort det mulig for mange ungdommer å seile i denne moderne, foilende skiff-jollen. Det igjen har gjort Norge til en av de største Waszp-nasjonene, og resultatet av satsingen ved siden av en stor, nasjonal bredde, er at flere norske seilere allerede har markert seg internasjonalt.

Ett norsk lag av 16

Blant de 16 lagene som får delta i den nye verdenscupen, er det ett norsk lag, og det består av de fremste og mest erfarne foil-seilerne i landet. Laget ledes av Alexander Ringstad fra Sandefjord, og det har sitt utspring hans satsing med den foilende GC 32-katamaranen, «Xela Racing».

ALEXANDER RINGSTAD: Lagleder og initiativtager er Alexander Ringstad som tar med seg tre andre ungdommer til Hong Kong.
ALEXANDER RINGSTAD: Lagleder og initiativtager er Alexander Ringstad som tar med seg tre andre ungdommer til Hong Kong.

– Det er fantastisk hyggelig at det stiller et norsk lag i Youth Foiling World Cup. Jeg er imponert over Alexander Ringstad og Xela Racing som har mobilisert støttespillere og et sterkt lag med erfarne, norske Waszp-seilere til å delta i Hong Kong. De kommer til å lære og oppleve mye. 69F er en krevende båt som krever stor foiling-kompetanse og god fysikk, sier Rune Jacobsen.

Laget som reiser til Hong Kong i februar 2021, er allerede klart og består foruten Alexander Ringstad av Alexander Dahl Høgheim, Fredrikke Foss og Sivert Svane With. Den foilende enskrogsbåten Persico 69F, som er en slags nedskalert America’s Cup-båt som er 6,90 m lang, er for dem en helt ukjent båt, men Ringstad tror de vil kunne komme langt med erfaringen de har fra GC 32-en, pluss at de i tillegg får fem treningsdager i forkant av regattaene til å gjøre seg kjent med båten.

Begge kjønn skal være representert om bord

I seilasene skal de være tre om bord, så de vil rotere på å seile. Reglene til Youth Foiling World Cup sier at laget skal bestå av begge kjønn og at begge kjønn alltid skal være representert om bord. Fredrikke Foss, som er med på laget, var den aller første jenta som begynte å seile Waszp i Norge. Alexander håper imidlertid å kunne utvide laget med enda en jente, slik at også de kan bytte på å seile.

– Dette er en unik mulighet for seilere i Norge som har valgt å satse på noe annet enn OL-klasser. Den er for seilere som har seil Waszp lenge og som har lyst til å fortsette å bygge kunnskap og eventuelt en karriere innenfor seiling, sier Alexander Ringstad, som er opptatt av å vise norske seilere og miljøet i Norge at ikke alt av seiling internasjonalt på toppnivå, handler om å satse på OL.

WASZP-SEILERE: Youth Sailing World Cup kan være noe å strekke seg etter for flere norske Waszp-seilere.
WASZP-SEILERE: Youth Sailing World Cup kan være noe å strekke seg etter for flere norske Waszp-seilere.

Stor lokal støtte

– Vårt prosjekt handler nå om å bygge stein på stein, og om å gi seilerne en mulighet til å seile og få erfaring i forskjellige foilende klasser. Så det å delta i Youth Sailing World Cup ser jeg på som en selvfølgelighet, og jeg synes det er veldig gøy å få representere Sandefjord Seilforening i regattaen.

Det er også Viggo Holm, leder av Sandefjord Seilforening enig i.

– Sandefjord Seilforening er veldig stolt av Alexander og den jobben han gjør for seilsporten. At han klarer å etablere et lag, og finansiere en deltagelse i Youth World Foiling Cup, er imponerende. Som vi sier i Sandefjord: Tenk stort! Vi gleder oss til å følge Alexander og laget hans i VM!

Youth Foiling World Cup er en konkurranse mellom seilforeninger fra ulike land, så når seilerne kommer til Hong Kong, er det som et lag fra Sandefjord. Helt gratis er det ikke å delta; Ringstad har et budsjett på cirka 300 000 kroner for de tre ukene laget vil være på tur til Hong Kong, men prosjektet har vakt entusiasme i hjembyen hans. Med som partnere foreløpig er Framnæs Maritime, Waszp Foiling Norway og Green Tech AS: Xela Racing stiller også med egne midler. Det gjenstår fortsatt litt for å komme helt i mål, så Alexander oppfordrer de som har anledning til å støtte prosjektet til å gjøre dette. Seileren Grant Larsen fra Sandefjord er en av flere privatpersoner som har gitt økonomisk støtte for at prosjektet skal kunne realiseres:

– Xela lyser opp som et fyrtårn i et vanskelig år for seilsporten. Her må vi vise hva som bor i oss, og sørge for at de lykkes med satsingen sin, sier Grant Larsen og oppfordrer andre til å støtte prosjektet slik at man kommer helt i mål.

Sandefjord Seilforening har opprettet «crowd funding» på Spleis for dem som vil bidra.

For seilere mellom 18 og 25 år

Også Norges Seilforbund stiller seg bak og bifaller den norske deltagelsen i Youth Sailing World Cup.

– NSF synes dette er et fantastisk initiativ, og vi er imponert over Alexanders innsats og engasjement for foilende seiling i Norge. Dette prosjektet viser vei for Waszp-seilere og andre unge, dedikerte seilere som ikke drømmer om OL-seiling. Det trenger norsk seilsport, sier generalsekretær Per Christian Bordal i Norges Seilforbund i en kommentar.

Og begrepet «youth» innebærer at seilerne på laget må være fra 18 til 25 år per 1. januar 2021.

Foreløpig er kun den første regattaen i Hong Kong i Youth Foiling World Cup fastlagt, men flere arrangementer skal være under planlegging og vil etter sigende bli offentliggjort om ikke lenge. Arrangementet gjennomføres ved hjelp av heat-seiling med fire og fem båter i feltet, og man skal til slutt ende opp med finaleseilaser mellom de fem beste lagene.

Arrangementet starter 19. februar med offisiell trening og avsluttes med finaleseilaser 11. og 12. mars.

Alle skal støtte hverandre

– Vi har veldig god kontakt med Hong Kong-laget som den norske Waszp-seileren Nicolai Jacobsen er en del av, og de har sagt at de skal hjelpe oss så mye de kan med å lære Persico 69F-en å kjenne slik at vi kommer «up and go», sier Alexander Ringstad.

– I Youth Foiling World Cup er vi klokkeklare på å etablere gode verdier mellom lagene slik at alle støtter og utvikler hverandre på tvers, selv om konkurransen garantert blir knallhard, kommenterer Rune Jacobsen.

Royal Hong Kong Yacht Club er en av verdens største seilforeninger med 13000 medlemmer og over 300 fast ansatte og Rune forteller at YFWC er er blitt det fremste prestisje-arrangementet for klubben i 2021. Klubben bruker det internt for å rekruttere unge seilere, profesjonalisere trenere med tanke på foiling og for å øke fokuset på klimaet og Clean Seas/Turning the Tide on Plastics for Hong Kong og Kina.

– På grunn av Covid 19 er Hong Kong stengt for alle innreisende som ikke bor her, men Youth Foiling World Cup har fått særskilt støtte og egen visa-ordning fra immigrasjons-myndighetene i Hong Kong, sier Rune Jacobsen.