Fra Nordpolen Rundt til Færderseilasen

Arendalsseileren Finn Andreassen var sammen med Trond Aasvoll først til å seile rundt Nordpolen. Nå seiler han Færderseilas i familiens klassiske trebåt «Solgang».

Publisert

Bildet over viser det musikalske mannskapet på «Solgang» i 2008.

Blant de mange klassiske trebåtene i årets Færderseilas er Arendalsbåten «Solgang», John Håkon Andreassens 10.5 m Cruiser Racer, tegnet av Henrik Robert i 1954 for skipsreder Rudolf Ugelstad. Båten deltok med heder i utallige Færderseilaser og forble i familien Ugelstad inntil den i 1977 ble solgt til et konsortium i Arendal med John Håkon Andreassen og Ole Andreas Hopstock.

Nå er det familien Andreassen som eier båten og både John Håkon og sønnene bruker båten flittig både til tur og regatta. Blant annet deltok båten i Færderseilasen i 2008 da halvparten av mannskapet tilhørte studentkoret ved Landbrukshøyskolen på Ås.

I år er det igjen Finn Andreassen som er skipper på «Solgang», og uansett vær vil årets Færderseilas fortone seg som en tur i parken ettersom Andreassen i mellomtiden har vært med på den første seilbåten som gjennomførte en arktisk jordomseiling da han sammen med Trond Aasvoll i løpet av to sesonger forserte både nordøst- og nordvestpassasjen i RX2 i 2009/10.

For denne presentasjon ble de to seilerne nominert som kandidater av Norges Seilforbunds styre til tittelen Årets Seiler 2010, og Seilas´ lesere som utgjør en av fem jurymedlemmer kåret Aasvoll og Andreassen til sine vinnere.

Klassen for klassiste trebåter teller 19 båter i årets Færderseilas og «Solgang» får konkuranse fra tre topptrimmede 12 metere som umiddelbart etter Færderseilasen setter kursen mot Tyskland og VM. Også sjøspeidernes gjenoppbygde 15 meter «Mohawk» deltar i denne klassen.

Det hører med til historien at det er to båter i Færderseilasen som bærer navnet «Solgang». Den første eiers sønnesønn, Rudolf Ugelstad har tatt opp navnet til sin Pronavia 38 som deltar i LYS R36.

Powered by Labrador CMS