Francis Joyon, den nye Tabarly
Francis Joyon, den nye Tabarly

Francis Joyon, den nye Tabarly

Soloseileren Francis Joyon som legger dag etter dag bak seg i 20 knops fart beskrives som en supermann, den tøffeste i bransjen. Sånn sett ligner han folkehelten Eric Tabarly. Men de to har også sine ulikheter.

Publisert Sist oppdatert

Eric Tabarly ble folkehelt i Frankrike da han vant den transatlantiske soloseilasen i 1964 og er fremdeles, mange år etter at han falt over bord fra sin egen båt i Irskehavet og druknet, en helt i Frankrike. I høst var han en av fem som ble invitert til ISAFs Hall of Fame på forbundets 100 års feiring i Portugal.

Tabarly var den tøffe og tause sjøoffiseren som aldri søkte publisitet, men som fikk den likevel i kraft av sine bragder på havet. Francis Joyon beskrives på samme måte som en som klarer det utrolige, men som er uinteressert i publisiteten som følger gjerningene. Siste gang han kom på avisesnes forsider var da han etter å ha satt en utrolig transatlantisk rekord insisterte på å seile båten alene det siste stykket fra målgang ved Lands End til hjembyen La Trinité alene.

Da falt han i dyp søv og våknet av et brak da den 90 fots trimaranen hans hadde seilt på land. Båten ble knust i brenningene, men Joyon kom seg ut uskadd.

Mens Tabarly også hadde sin styrke i å organisere og sette sammen et lag, er Joyon en mester i å gjøre ting enkle. Jo mindre som kan gå istykker, desto bedre er Joyons motto. Han er også en dyktig strateg og satte sin forrige jorden rundt rekord uten hjelp fra meteorolog på land. Nå har han Knut Frostads tidligere navigatør Jean-Yves Bernot til å hjelpe seg.

Francis Joyon fortsetter sin maskinmessige fremmarsj over Stillehavet på vei mot Kapp Horn. Bare uhell kan nå hindre ham i å knuse Ellen MacArthurs rekord på 71 døgn. Bernot mener har kan gjennomføre seilasen på 55-60 døgn, bare få døgn etter Bruno Peyrons rekord for fullt bemmannede båter.

Joyon vil de nærmeste dagene seile inn i et lavtrykksområde med skiftende vind og byger. Gjennomsnittsfarten som lenge har ligget godt over 20 knop, kan komme til å droppe til 18. Sannsynligvis vil han runde Kapp Horn på vei inn i Atlanterhavet 28/29 desember.