HJEM: Macif er nær målet, men møter en høytrykksrygg.

Straks hjemme, men en høytrykksrygg skaper utfordringer

Francois Gabart kunne teoretisk være i mål lørdag, men…

Publisert Sist oppdatert
JUBEL: Gabart kan kanskje juble på søndag.
RYGG: Natt til fredag vil det bli en mulighet å smette forbi høytrykksryggen på nordsiden.
REKORD: «Idec Sport» med Francis Joyon som skipper har seilt jorda rundt på 41 døgn.
KLARE: Den 40 meter lange trimaranen, nå med navnet«Spindrift», klarte ikke å slå egen rekord til tross for moderniseringer. Nå vil de forsøke igjen.

Franskmannen har kun 1335 nm igjen av sitt rekordforsøk. Med den snittfarten han har holdt, så burde det være enkelt på to døgn. Coville seilte 1300 nm de to siste døgnene når han satte verdensrekorden, men like enkel avslutning vil ikke Gabart få.

Høytrykksrygg

Hadde Gabart vært ett døgn tidligere, så ville han klart det, men nå bygger det seg opp en høytrykksrygg som fungerer som en vegg mot mål. Spørsmålet er om han skal velge korteste vei og skli igjennom 100 nm med lett vind, eller ta en enorm omvei rundt. Problemet med å seile igjennom, er at ryggen flytter seg østover, samme retning som Gabart skal seile. Å seile rundt blir også langt. Ryggen strekker seg nå fra Grønland til Portugal, men gir en mulighet å passere på nordsiden på høyde med Irland på fredag kveld. Denne omveien vil koste en omvei på ca 200 nm.

Garantert rekord

Rekorden blir kanskje ikke like god som den teoretisk kunne ha blitt, men fordelen med lett vind, er at sjansene for at alt skal gå bra øker.

Gabart ligger nå fem døgn, og seks timer foran rekorden til Coville. Han brukte 49 døgn, 3 timer, 4 minuter og 28 sekunder. Gabart kan klare det på 43-44 døgn.

Kun en båt raskere

Gabart har muligheten til å bli den nest raskeste båten rundt jorda noen gang. For ett år siden var Joyon og mannskap i vei på sitt rekordforsøk og klarte det på 40 døgn, 23 timer og 30 minutter, og slo den gang gjeldene rekorden til «Banque PopulairV» med 4 døgn og 14 timer.

Francois Gabart har dermed klart å seile raskere alene, enn det de fleste har maktet med fullt mannskap. Det sier ikke bare mye om Gabart som seiler, men også hva som har skjedd på utviklingen av båt og utstyr.

Venter på ideelle forhold

«Banque PopulairV», som nå heter «Spindrift», og er optimalisert, ligger klar for å sette nye rekord rundt jorda med fullt mannskap. Båten forsøkte for to år siden. De fullførte jordomseilingen, men uten å sette rekord.