Blått friluftsliv gir lite stress

En dansk studie slår fast at friluftsliv og seiling gir redusert stressnivå.

Publisert Sist oppdatert

Det er alltid godt å få forskning som forklarer den gode følelsen som kommer sigende når seilene heises og motoren skrus av. Eller når du bare ligger på svai og glaner ut i intet.

Hele 22 studier viser at friluftsliv, enten det er i skogen eller på havet, gir et redusert stressnivå i større grad enn å sitte hjemme i sofaen eller være i en by. Det er rapporten «Viden om friluftslivs effekter på sundhed», som er en oppsummering av en forskningsoversikt basert på 489 individuelle studier om friluftsliv og helse, som viser dette.

Det har liten betydning om du er i bevegelse eller ikke: Det viktigste er å komme seg ut i friluft og vekk fra dagliglivet.

Rapporten viser at det å være i naturen gjorde deltagerne mindre stresset, uavhengig av om de tok en gåtur eller om de bare nøt synet av en stille skjærgård.

– At naturen kan ha en helbredende effekt på stress og bekymrede tanker, er nok noe veldig mange har kjent på kroppen. Det er jo ikke uten grunn at mange av de jeg møter, enten de er stortingspolitikere eller skoleungdom, forteller at de opplever at de må ut i naturen for å «lade batteriene», sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.