REDDET: «Galactic Viking» sendte ut mayday-signal natt til fredag. Lørdag kveld var båten trygt berget.

40 timers redningsaksjon av norsk seilbåt

«Galactic Viking» var på vei sydover da de natt til fredag sendte ut mayday utenfor den danske vestkysten. Redningen var svært tidkrevende av den 60 fots båten. 

Publisert Sist oppdatert
OPPGRADERT: «Galactic Viking» ble seilt hjem fra Canada i fjor. Siden den gang er båten blitt kraftig oppgradert.

Open 60 «Galactic Viking» skal delta i ARC, og seile i Karibia i vinter. Båten ble rigget seilklar for en uke siden, og stakk av gårde på onsdag. Båten seiler med ett mannskap på 10. Nå ligger båten trygt i havn for å utbedre småskader, og skal fortsette seilasen når båten er sjøklar. 

Kuling i Skagerak

– Fredag morgen den 14-10-2016 ca kl 0230 blev Hvide Sande Redningsstation kaldt ud til en Norsk lystbåd som udsendte May Day ca 30-40 mil vest af Hvide Sande, skriver Søren Christian Vibæk Larsen på Tursejlads og sejlsport-gruppen på Facebook. Vibæk Larsen er mannskap på Kystredningstjenesten. Det blåste 15-18 m/s med en bølgehøyde på seks meter. 

Da redningsfartøyet ankom den norske seilbåten lå det allerede et større skip som bidro med å gi ly og sikkerhet for besetningen på seilbåten. 

Årsaken til at de sendte ut mayday er uklar, men det er tydelig at de sliter med å få kontroll på forseilet, et seil som ser ut til å være revet i filler. Storseilet er beslått. 

Lang redningsaksjon

«Galactic Viking» drev med 4-6 knop. Det gjorde at redningsfartøyet «Emile Robin» brukte lang tid på å finne båten. På grunn av høy hastighet, var det også utfordrende å få en trosse ombord på den 60-fots lange seilbåten. «Vestkysten», et annet redningsfartøy var også kommet ut for å bistå.

Etter et par timer ble det etablert et slep, men feste på seilbåten røk. 

Skippern på «Galactic Viking» fikk da en mulighet til å feste trossen på nytt. Om det ikke holdt, så måtte seilbåten evakueres før det ble mørkt. 

Lang vei hjem

Festet for slepet satt, men båten hadde nå drevet langt vekk fra havnen i Hvide Sande. Slepet tilbake til havn ble på 73 nautiske mil. Båten var i havn først lørdag kveld kl 2100, etter en redningsaksjon på nesten 41 timer. 

– Alt bra med alle ombord. Noen småskader på båt som utbedres i deilige Danmark. Vi kommer sterkere enn noen gang tilbake, skriver skippern på Facebook i dag. 

 

OPPGRADERT: «Galactic Viking» ble seilt hjem fra Canada i fjor. Siden den gang er båten blitt kraftig oppgradert.