grunnstting

Mange seilbåter på grunn i sommer

Årets sommer har vært travel for Redningsselskapet. 510 oppdrag på nasjonal basis utgjør en oppgang på 17 prosent sammenlignet med 2017.

Publisert Sist oppdatert

Akrivfoto SEILmagasinet

 

–Sommeren har vært aktiv. Vi ser at mange har fått tau i propellen eller fått andre typer fremdriftshavarier. I tillegg har flere store seilbåter gått på grunn, sier båtfører på redningsskøyta «Bendt R. Rasmussen» i Kristiansand, Geir Nerbø.

 Nerbø mener finværet har gjort at mange har oppsøkt sjøen i båt. Noe som igjen gir flere oppdrag for redningsskøytene i distriktet. 

251 grunnstøtinger

Mange har gått på grunn i finværet. På landsbasis har 251 båter hatt behov for hjelp fra redningsskøytene for å komme seg av skjær i sjøen. Flest grunnstøtinger er det i Vestfold, der skøytene har dratt 53 båter av grunn i løpet av sommeren. Østfold er neste fylke på lista med 48 grunnstøtte båter i løpet av sommeren. I Agder har det vært 41 grunnstøtinger.

Færrest grunnstøtinger har det vært i Finnmark der kun to båter har fått hjelp av redningsskøytene etter å ha grunnstøtt.

Redningsskøytene har berget 41 båter fra forlis og deltatt i 708 søk- og redningsoppdrag. Totalt har nesten 3200 båter hatt behov for assistanse.

–Det er viktig at den enkelte har et bevisst forhold til risiko og sikkerhet forbundet med det å ferdes på sjøen. Den enkelte må tilegne seg kunnskap om hvordan man ferdes på sjøen, og kjenne sin egen båt godt, for å unngå potensielt farlige situasjoner, sier beredskapssjef i Redningsselskapet Ronny Jåsund-Pedersen.