Gullpokalen til Finland

Nergaard, Moberg og Solli Sæter tok seg til finalen, men klarte ikke å hindre finsk seier i årets seilaser om den Skandinaviske Gullpokalen i 5.5 meter.

Publisert

Den finske vinnerbåten er identisk med Eivind Astrups tidligere «Norwegian Steam», bildet over.

Finske Nylänska Jaktklubben feirer i år sitt 150 års jubileum, og det er 50 år siden foreningen var vert for det første verdensmesterskapet i 5.5 meter klassens historie. Foreningen satte også i 1919 opp den Skandinaviske Gullpokalen, et gedigent trofé laget av russiske Fabergé, opprinnelig for 40 kvm skjærgårdskryssere, men seilt i 6 meter klassen siden 1922 og i 5.5 metere siden 1953.

Det er derfor ikke unaturlig at NJK i år står som vert både for VM og Gullpkalseilasene i 5,5 m klassen. Mens VM starter i denne uken, ble seilsene om Gullpokalen avsluttet i helgen. Her deltok åtte båter fra like mange nasjoner, idet hver nasjon kun kan stille med en båt. Reglene sier også at båter som ikke har seier i en av de tre første seilasene elimineres fra regattaen, og vinneren blir den som først vinner tre seilaser. I år sto det mellom finske Kenneth Thelen og Kristian Nergaard, og her skulle det vise seg at nordmannen som er den som står med flest seire i kampen om det gjeve trofeet, måtte gi tapt for finnene som seilte i Eivind Astrups båt fra 2008 som han etter kort tid solgte til Finland..

Resultater:

FIN-50 Kan-Bei 2 Kenneth Thelen, Thomas Hallberg, Robert Nyberg NJK, Nyländska Jaktklubben 1 2 1 1

NOR NOR-57 Artemis XIV Kristian Nergaard, Trond Solli Sæter, Peer Moberg KNS, Kongelig Norsk Seilforening 2 1 6 2