Et fornøyd rekordmannskap
Et fornøyd rekordmannskap

Guo Chuan tok rekorden

En førstegangsregistrering av seiltid fra Murmansk til Beringstredet kan også bli den siste på lang tid.

Publisert Sist oppdatert

Etter 13 dagers og 3240 nm seilas nådde Maxitrimaranen «Qingdao China», med skipper Guo Chuan, mållinjen i Beringstredet kl 16.48 UTC igår.  Skipper Guo Chuan og hans besetning på fem fra Tyskland, Frankrike og Russland, er de første seilbåt i regattamodus som har fått målt en non-stop seilas gjennom den nordlige sjøveien fra Murmansk til Beringstredet.

Høy fart

Trimaranen holdt en  snittfart på 19,43 knop gjennom passasjen. Fartøyet startet 3. september og var raskt inne i høye hastigheter. Andre døgn noterte de toppfart på 37 knop, og satte en døgndistanse på 466 nautiske mil. Båten nådde sitt nordligste punkt 8. september på 78°33’25 nordlig breddegrad, 1271 km fra nordpolen.  

Utfordrende forhold

– Jeg er meget stolt. Is, kastevind og ekstrem kulde har gitt en utfordrende tur. Båten humpet som en berg-og-dalbane og det føltes vi var til tider ute av kontroll. Vi var flere ganger i svært vanskelige situasjoner, men takket være et godt og modig mannskap løste vi oppgavene og kom ut av situasjonene. Vi klarte det til slutt, skriver Guo Chuan i en pressemelding.

Avslutningen gjennom Chukchi havet til en tenkt mållinje mellom Cape Dezhnev og Big Diomede Island i Bering Strait  bød på sol og optimale forhold.

 

Komplisert diplomatisk

Franskmannen Christian Dumard som to for mye av prosjektledelsen, inkludert metereologi og  routing, foreteller til Seilas at det var vanskelig å få den nødvendige tillatelse fra russiske myndigheter til å gjennomføre seilasen og at det var politiske kontakter på høyeste nivå mellom  Beijing og Moskva som gjorde turen mulig. Det kan bety at det blir lenge til noen får sjansen til å slå denne rekorden.

Gigant-trimaran

«Qingdao China» er tidligere Francis Joyons «IDEC». Den 31-meter lange trimaranen ble bygget i 2006 tilpasset soloseiling.