«Kolibri»-forliset i KNS-møte

Guttorm Guttormsen er en svært erfaren seiler som valgte å bli evakuert i Atlanterhavet.

Guttorm Guttormsen forteller historien

Guttorm Guttormsen beretter om sitt Atlanterhavsforlis 11. januar i KNS Turseilergruppe.

Publisert Sist oppdatert

På årets første møte i KNS Turseilergruppe vil Guttorm Guttormsen fortelle fra stormen i Atlanterhavet i mai i 2015 der hans Swan 44 «Kolibri» gikk rundt i bølgene, ca. 500 n mil vest for Azorene. Guttormsen som hadde ansvar for et mannskap på tre, hvorav to var slektninger, valgte å forlate båten.

Enorm sjø

Det var svær sjø i området etter at det på kort tid hadde blåst opp til storm fra vest, og «Kolibri» surfet flere ganger i mer enn 20 knop i sjøene. Det var i en slik surf at båten la seg på tvers og kullseilte, ikke bare en, men flere ganger. Båten kom begge ganger på rett kjøl, men selv om riggen sto, var det skader på den som gjorde det umuig å seile. Motoren gikk, men all elektronikk var ute av funksjon.

Tok ansvar

Guttormsen fryktet at det ville bli flere kullseilinger og med ansvar for resten mannskapet tok han den tunge beslutning å rekvirere hjelp fra Azorene. Kontakt fikk han ved satelittelefon via en norsk venn i Oslo. Mannskapet måtte hoppe i det frådende havet og en etter en heises opp i helikopteret som førte seilerene til sikkerhet på trygt land.

Gitt opp av forsikringsselskapet

Forsikringsselskapet innså raskt at en bergningsaksjon trolig ville koste mer enn hva båten var verdt og ga opp «Kolibri» som tap. Guttormsen fikk oppgjør og har siden kjøpt en Swan 46 fra Italia.

For ikke lenge siden ble imidlertid «Kolibri» lokalisert av et tysk tankskip nær Bermuda. Båten var da uten mast og mye tyder derfor på at den har vært gjennom flere kollbøtter.

Turseilingsmøte 11. januar

Guttormsens egen beretning kan du høre på KNS Turseilingsmøte mandag 11. januar kl 1900 i KNS Klubblokaler i Huk Aveny 1. Møtet er åpent for KNS medlemmer og andre interesserte.