SUN FAST 3300: Ole-Petter og Vibeke Horgen Laksholm i «popcorn» er et av flere «mixed»-lagene som stiller til NM.

Klar for utfordrende Norgesmesterskap

Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg er klare favoritter under shorthanded NM som starter lørdag.

Publisert Sist oppdatert

49 båter er påmeldt til NM hvor 27 båter seiler den lille klassen, og 22 seiler den store klassen. Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg med Sun Fast 3300 «Hyrrokin» har vunnet det meste av regattaer i år, senest Hollenderseilasen, men det har Yngve og Asbjørn Lyngmo i J/92 «Jacobine» gjort. Disse to båtene har som regel seilt i hver sin klasse, men denne gangen er de sammen. «Hyrrokin» med en av de høyeste målebrevene, mens «Jacobine» har en av de laveste.

Stor i liten klasse

– Jeg er fornøyd med å havne i liten klasse. Det er bedre å være stor i liten klasse, enn liten i stor klasse, mener Hertzberg. Han mener det er mange båter som kan gjøre det bra. Både X-35 OD og Farr 30 er raske i lite vind, mens Elan 37 seiler raskt i det meste.

– Det hadde vært gøy med mye vind, og vi ville nok holdt gennakeren oppe i mer vind enn de fleste, men vi har lykkes under alle forhold i år, mener skipperen av den raske Jeanneau-båten.

I den store klassen ser vi mange av de beste båtene fra Hollendeseilasen på startlinja. Marius Løken og Truls Haug var da best med sin Dehler 44 «Off Course», foran Håkon Hjorthøy i Grand Soleil 43 «Illuminati». Morten Christensen og Mari Sveen vant Kaupanggleden, og kan bli farlige med sin X-41 OD. De seiler også Mixed-lag. Ludvig Daae har også tørket støv av sin Bavaria Match 42 «Ille Moro».

Favoritter: Tim Sandberg og Sigmund Andre Hertzberg kjemper sammen om å nå til topps på shorthanded-rankingen.
VIND: Søndagen ser ut til å bli den beste seildagen. Lørdag kan bli vrien med fallende vind.

Vanskelige forhold

Det er frisk vind fra øst i Yttre Oslofjord i natt men som skal dø utover dagen på lørdag. Vinden skal komme tilbake fra sør, men lett.

NM seiles på faste merker, og det må telle tre seilaser for å få norgesmesterskapet til å telle.

Søndag ser bedre ut. Vinden er da fra sydvest og gi klassiske Hankø-forhold. Vinden kan komme opp i 12 m/s på ettermiddagen.