HANKØ: Bryggene på Hankø Yacht Club fylles opp med deltagere. Det er 48 båter på startlisten.
HANKØ: Bryggene på Hankø Yacht Club fylles opp med deltagere. Det er 48 båter på startlisten.

Regatta under tropiske forhold

Det er sjeldent med nattseilas med temperaturer over 20 grader i morgenlysningen. Der kan det bli under Rustad Sails TwoStar.

Publisert

TwoStar er kjent for å være tøff og hard. I år blir den varm, og kanskje rask også. Mye tyder på at det blir lite med kryss.

Bedre enn i Karibia

Regatta i short og t-skjorte er sjeldent i Norge. Enda sjeldnere er det å seile lettkledd hele døgnet. Under Færderseilasen forrige helg kom genseren på etter midnatt. Da var det rundt 15 grader på det kaldeste. Natt til lørdag er det meldt 24 grader ved midnatt, og termometeret skal ikke falle mer enn til 21 grader, og da skal solen alt være oppe.

Det blir dermed tropiske forhold, bortsett fra i Tropene hvor det er mørkt nesten i 12 timer, så vil det aldri bli skikkelig mørkt under Rustad Sails TwoStar.

TROPISK: Vind og temperaturer over 20 grader under hele regattaen.
TROPISK: Vind og temperaturer over 20 grader under hele regattaen.

Med slakke skjøter

Tidligere i uken var det meldt nærmest vindstille på Færder under Rustad Sails TwoStar. Nå ser prognosene bedre ut. Om yr har rett, så blir det 4-5 m/s fra nordøst da første start går klokken 0800 fredag morgen. Vinden skal dreie mot øst-nordøst, og øke, men ikke mer enn en behagelig bris. Det gir platt lens til Jomfruland hvor båtene vil rundet på ettermiddagen om prognosene slår til. Deretter blir det kryss tilbake til Færder, før kursen settes innover i Oslofjorden. Om vinden holder seg fra øst, blir det en rask fokkeslør til Slagentangen.

Banen er på 140 nm, og om prognosene holder vil alle båtene være i mål i god tid før festen starter på Hankø Yacht Club lørdag.

Samlet igjen

Rustad Sails TwoStar er første gang regattaseilerne blir samlet etter å vært ute å seilt. Påmeldingslisten er nå på 48 båter, som betyr at regattaen blir ganske lik som den har pleid å være. Med så mange båter blir det også godt med poeng på SEILmagasinets shorthandedranking.

Det blir to klasser med to starter. De minste båtene starter klokken 0800, mens de store starter 10.00.

Regattaen blir sporet med Track-Track, og kan følges minutt til minutt på Sail Race System. Track-Track bruker 4G og gir en mer presis oppdatering enn AIS.

SEILmagasinets utskremte skal prøve seg som fokkeslask på Sun Fast 3200 «Cruella» med Eira Naustvik som skipper, og skal forsøke å rapportere inn til Morten Jensen som følger regattaen fra land. Send gjerne bilder til SEILmagasinet under veis.

SOL: Hankø og seiling på sitt beste. Forholdene blir tropiske.
SOL: Hankø og seiling på sitt beste. Forholdene blir tropiske.