BESKYTTELSE: Norskhavneguide.no gir deg unik informasjon om hvor bra ulike havner gir deg beskyttelse i løpet av neste natt. Her fra området rundt Koster.

Slik finner du en lun havn

Mye vind har skapt utfordringer i sommer, men det er ikke noe nytt problem. Det er alt utviklet en løsning på problemet.

Publisert Sist oppdatert

 Løsningen er det Olav Pekeberg som har utviklet. Det gjorde han under en seiltur for to år siden. Løsningen er nettjenesten norskhavneguide.no, en havnetjeneste hvor du kan gå inn å finne havnen som gir deg best ly for neste natt. 

Intelegent programmering

Tjenesten henter værmeldingen fra yr, og informasjon om landområde fra Google, og beregner hvor bra beskyttelse du får i ulike havner for neste natt. Bare i Norge er det beskrevet over 3000 havner, og du finner havner like tett nedover svenskekysten. 

Olav Pekeberg er et datageni, og utviklet denne tjenesten fordi han mente vi manglet en slik tjeneste. Sommeren i år har vist at han hadde rett. 

UTVIKLER: Olav Pekeberg har utviklet norskhavneguide.no
SORTERING: Tjenesten lar deg sortere havner etter grad av vindbeskyttelse. Her kan du se Rundholmen som er åpnen for vind fra nordvest, og gir svak beskyttelse.

.

Her er en havn som gir god beskytelse fra vind fra vest, og får en poengsum på 83. Ved å kjøre slideren under sirkelen kan du se vindretningen og styrken i løpet av natta.

Slik leser du tjenesten

Hver havn får en poengscore for særbeskyttelse for neste natt. Er beskyttelsen over 80 prosent så ligger du bra. Er den over 90 prosent så er du temmelig sikker. Du får en grønn markering ned til 75 prosent. Du finner også en sirkel rundt prosentnummeret. Denne sirkelen viser hvordan havnen gir beskyttelse. Er det åpning i sirkelen, så viser åpningen hvilken vindretning havna gir dårlig beskyttelse mot. 

Ligger du i havn i en natt med stor bygevirksomhet, så vil du kunne få vind fra alle retninger, så da bør du velge en havn med nærmest heltrukket sirkel. 

Når du har klikket deg inn på en havn, så kan du også finne andre havner i området. Disse kan du sortere etter vindbeskyttelse neste natt, og slik kan du raskt finne deg en trygg havn i det krevende været vi har. 

.

.

Du finner tjenesten her