– Jeg ønsker å se flere norske seilere på havet

Vinneren av Golden Globe Race for 50 år siden snakker om å seile på havet, nå og den gang da.

Publisert Sist oppdatert
UNG: Knox-Johnston var bare 30 år da han seilte rundt jorda alene for 50 år siden.
UNG: Knox-Johnston var bare 30 år da han seilte rundt jorda alene for 50 år siden.

Sir Robin Knox-Johnston var bare 30 år gammel da han i 1969 som den første i historien fullførte en jordomseiling alene uten stopp. Med det vant han Sunday Times Golde Globe Race som også var den første jorden rundt regattaen. Knox-Johnston var den eneste som fullførte og donerte premien på 5.000 pund til enken etter Donald Crowhurst som var en av konkurrentene, men som tok livet av seg da han skjønte at hans juks med posisjonene ville blir oppdaget. I år ferier Golden Globe 50 års jubileum og Sir Robin vil markerte dette ved i april igjen å krysse mållinjen ved Falmouth i den nyrestaurerte «Suhaili» som han også seilte for 50 år siden.

Whitbread og Jules Verne

Med denne seieren oppnådde Knox-Johnston omgående legendestatus i internasjonal havseilas, noe som førte til co-skipper jobb i Whitbread Round the World seilasen i 1977. Her ble han kjent med Peter Blake og sammen erobret de Jules Verne Trofeet i 1994 da de satte rekord jorden rundt i katamaranen «Enza». Det førte til Årets seiler utnevnelse av det internasjonale seilforbundet, og i 1995 ble Knox-Johnston adlet og kunne kalle seg Sir Robin.

CLIPPER RACE: Sir Robin Knox-Johnston står bak regattaen rundt jorda hvor mannskapet betaler for å være med.
CLIPPER RACE: Sir Robin Knox-Johnston står bak regattaen rundt jorda hvor mannskapet betaler for å være med.

Jorda rundt som betalende mannskap

Clipper Round the World Race som ble etablert i 1996 er kanskje Sir Robins største bidrag til seilsporten, da han med denne regattaen åpnet opp for at vanlige folk kunne betale for å delta i kappseilas jorden rundt. Han er fremedeles styreformenn og daglig involvert i Clipper Ventures som driver regattaen. Flere norske seilere har vært med og Sir Robin håper det blir både flere nordmenn, norsk båt og havn i seilasen.

Eldste soloseileren noen timer til

Til dags dato er han den eldste som har seilt solo jorden rundt uten stopp, da han i 2007 som 68 åring fullførte Velux 5 Ocean Race med IMOCA 60 «Saga Insurance». Denne rekorden blir trolig slått om kort tid da Jean Luc van Den Heede, 73 er like ved å fullføre årets Goden Globe på 1. plass. Sir Robin fortsatte å imponere, og i 2014 fullførte han Route du Rhum, den transatlantiske soloseilasen etter 20 døgn og syv timers seilas, Han var da 75 år gammel. 

Seilmagasinets Mikkel Thommessen møtte ham under båtutstillingen i Dussesldorff og hadde da en drøy halvtimes samtale med den vitale 79 åringen.

OPEN 60: Sir Robin Knox-Johnston deltic i Velux 5 Oceans med denne Open 60-båten.
OPEN 60: Sir Robin Knox-Johnston deltic i Velux 5 Oceans med denne Open 60-båten.