Inneholder kjøpslenker

Når kun det beste er godt nok

Seilsporten utvikles, og seiltøy­produsentene følger med. Vi fikk med oss seiltøyet til Thomas Coville og Kevin Escoffier på en rask påskeseilas fra Stavanger til Asker.

Publisert Sist oppdatert

Seilsporten er blitt mer ekstrem, og det stiller nye krav til seiltøyet. Helly Hansen har i lang tid samarbeidet med franske Thomas Coville, som både seiler solo og med mannskap på sin Ultime-trimaran, «Sodebo». Fartøyet er god for 40 knop på havet. Seiltøyet brukes gjerne sammen med slalombrillen på grunn av den høye farten.

Klær fra North Sails har vært mest bryggemote, men nå har de lansert skikkelige saker for seriøse seilere. Disse klærne har fått tillegget Performance i navnet. North Sails har fått med seg Nigel Musto på utviklingen. Han er kjent for Musto-klær, men hoppet av etter at Helly Hansen kjøpte det profilerte seiltøymerket.

Vendee Globe-seileren Kevin Escoffier er North Sails prøvekanin, og også han stiller høye krav til seiltøy.

Se seiltøy for menn fra Helly Hansen her

Se seiltøy for kvinner fra Helly Hansen her

Mye til felles

Musto satte standarden for seiltøy for bruk på havet på 80-tallet. Jakken skulle varme. Det skulle være kraftig livrem for livline, det skulle være punkter for å feste den selvoppblåsende vesten, det skulle være dobbel lukking i front, og det skulle være en høy krage med fleece.

De moderne klærne er mye enklere, og det er økt fokus på bevegelse. Hetten kan justeres flere veier, det er høy krage, men borte er livremmen for line, samt feste for vest. Disse plaggene er laget for å bli brukt sammen med Spinlock-vest, eller tilsvarende som ikke benytter den standardiserte sammenlåsingshempen.

Borte er også foret. Det gjelder alle proffe skallklær. Er det foring, så er produktet utviklet for massemarkedet, ikke for dem som stiller høye krav.

Begge overdelene er ekstra lange. Det gjør at du sittet på overdelen, som gir økt beskyttelse. Alt tøyet har også kraftig beskyttelse der de vil slites raskest, på knær og rumpe. Det virker som om Hmelly-Hansen og North Sails har samme filosofi om hvordan moderne seiltøy skal være.

Felles for tøyet vi testet er høy pris. Skipper skal være glad for at tøyet er for shorthandedseiling, og ikke fullt mannskap. I så fall må skipperen ta opp forbrukslån for å kjøpe dette utstyret.

TANANGER: Turen ble seilt med en X-362 Sport. 26. mars lå vi værfaste.
VÅTT: Det er godt med bra seilklær når regnet pøser ned og temperaturen kryper mot null.
27. mars: Rundt Jærens rev i soloppgang.

Allsidighet

Shorthandedseiling er i vinden, og det krever godt seiltøy. Shorthandedseilere har mange timer på havet i strekk, og veksler mellom å hvile i le, og å være på fordekket på kort tid. Det krever seiltøy som er vanntett, som har høy bevegelighet, men også tøy som slipper ut svette. Seiltøyet vi testet er mer likt klærne som fjellklatrere og topptur entusiaster benytter. De nye seilklærne er også inspirert av moderne seil. De er kraftige der de må være kraftige, og lette der de kan være lette. Dette seiltøyet skal ikke gi varme, men kun være et ytterste skall mot været.

Fra Helly Hansen lånte vi klær i Ægir-serien med en anorakk, eller smock som det kalles på fagspråket. Plagget er som en tørrdrakt, og skal holde personen tørr, selv etter en lang økt på fordekket.

North Sails har en tilsvarende smock, men vi fikk med en jakke. En jakke har ikke samme egenskaper med å holde fuktigheten ute, men er et mer praktisk plagg.

DRÅPER: Begge seiltøysettene har vannavstøtende overflate. Her fra buksa fra Helly Hansen.
HH: Hetten til Helly Hansen har vinduer ut til siden. Det er bra, fordi den følger ikke hodets bevegelse skikkelig.
North Sails: Hetta er enklere, lettere og tynnere, og følger hodets bevegelser godt.
GENIALT: Stroppene på buksa fra North har en enkel strammeløsning uten plastdeler.
GYLF: Begge buksene gjør det mulig å tisse med buksene på.
JUSTERING: Begge bukser har velfungernde justering i livet. Det gjør dem bedre å bruke over lang tid.
DRENERING: En brett på klaffen på innsiden av glidelåsen hindrer vann å komme innenfor. Smart.

Tørr og varm

Å seile i Nordsjøen og Skagerrak i mars krever god påkledning. Vi seilte en X-362 Sport fra Veste Amøy nord for Stavanger til Asker. Turen startet med kulingvarsel fra sørøst, som gjorde at vi lå landfast i Tananger. Selv med gode klær var vi ikke fristet å krysse i vindkast opp mot 25 m/s ved Jærens Rev.

Høyt aktivitetsnivå

Du blir ikke feit av å seile, selv om mye av tiden tilbringes på rumpa. Jeg har brukt et ur med aktivitetsmåler det siste året. I løpet av en vanlig arbeidsdag hvor jeg sykler til og fra jobb, til sammen åtte kilometer, så havner jeg på 50 prosent av anbefalt aktivitetsnivå. Med en skitur på 1,5 mil så er jeg i mål, og vel så det, med ca 120 prosent aktivitetsnivå.

På de mest strabasiøse dagene på turen fra Stavanger til Asker var dagsaktiviteten på 230 prosent. I litt sjø er man i konstant bevegelse, og det forbrenner både kalorier, og gir kroppsvarme.

Den tøffeste etappen ble palmesøndag fra Farsund til Kristiansand. Vi startet med frisk bris fra syd-sydøst, og stod akkurat opp Lindesnes da regnet kom. Vinden og farten økte etter som vi satte kursen nordøstover, men regnet stoppet ikke. Vi brukte bare litt over syv timer på den 50 nautiske mil lange etappen. Temperaturen var aldri over syv grader, tilnærmet vanntemperaturen.

Den morsomste etappen ble fra Kristiansand til Risør. Vinden var kraftigere, men heldigvis uten regn. I grov sjø fikk vi oppleve surfeegenskapene til den 20 år gamle danske båten. I den villeste surfen viste GPSen 19,3 knop i noen sekunder. Da solen skinte som best var det så varmt at vi kunne ta av oss hanskene.

Klærne gjorde jobben, vi holdt oss tørre og varme. Vi burde vært tre om bord, en ekstra med slitt seiltøy som referanse.

LØS: På Helly Hansen kan du løsne hele hetten. Det gjør anorakken også enklere å ta av og på.
TETT: Helly Hansen er som en tørrdrakt. Mansjetten strammet mye i starten, men det gikk over.
MANSJETTER: North Sails har myke og behaglig mansjetter.

Kunnskap

Aktivitetsnivået i seilbåt kan bli veldig høyt, men også temmelig lavt. Det gjelder å ikke bli klam og svett, for kroppsfuktighet innenfor skallet vil garantert gjøre deg kald etter hvert.

Min sønn August var med på første delen av turen, og han har oppdatert kunnskap om påkledning. Etter seks år i forsvaret, og med toppturer som sin største interesse på fritiden, vet han hvordan han skal tilpasse påkledningen til aktivitetsnivået, og omgivelsene.

For ham er det netting (helsetrøye) og ull som gjelder, og han tar på seg en dunjakke under ytterskallet når aktivitetsnivået er lavt.

Jeg hadde funnet frem mitt gamle triks. Svigermors hjemmestrikkete ullshorts, spesialbestilt for nattevakter. Den holder rumpa og magen varm, uten å hindre bevegelighet.

Gode seilstøvler er også viktig. Etter å ha testet mange ulike typer, er Lizzard min favoritt.

Hansker ble det svake punktet. Det gjelder å ta av seg hanskene når det jobbes med tau, eller våte gjenstander. Skihansker er bra så lenge de er tørre. Sealskin-hansker funket også, men var litt tynne. Heldigvis hadde vi med nok par slik at vi kunne bytte til tørt etter hvert.

TETT: Helly Hansen har en snølås. Du kan også fjerne nedre del av den lange anorakken.
MEMBRAN: North Sails bruker Gore Tex, mens Helly Hansen har sin egenutviklet membran. Vi var tørre, men heller ikke klamme i begge settene.

Ekstra tørr

GoreTex er teknologien som skal hindre vann inn gjennom stoffet, mens det skal puste; slippe ut kroppsfuktigheten fra innsiden. North Sails gjør som Musto, bruker merkevaren GoreTex, men GoreTex finnes også i ulike varianter.

Helly Hansen har utviklet sin egen membran som skal ha tilsvarende egenskaper som GoreTex. Ved å bruke egenutviklet teknologi, kan Helly Hansen få større salgsmarginer, men kan ikke benytte seg av GoreTex som et kvalitetsstempel.

August har mye tøy fra Helly Hansen når han går toppturer, og buksen han bruker har tilsvarende teknologi som tøyet vi testet. Klær i øverste prisklasse. Han er svært fornøyd med sitt turtøy. Jeg har et enklere seilsett fra Helly Hansen som hele juryen i Årets Båt i Europa fikk. I mitt tøy har membranen løsnet i flak, både på jakke og bukse, men jeg er den eneste av 12 personer som har dette problemet.

I seiltøyet vi testet så ligger selve membranen mellom to lag, på North Sails er det faktisk fire lag til sammen.

Alt av tøyet vi testet holdt oss tørre, også i syv timers regnvær. Det virker som at overflaten på tøyet er behandlet med vannavisende materialet som gjør at dråper triller av.

Vi la tøyet oppå en bolle etter seilturen, og helte et glass vann på tøyet, og lot det stå en dag. Ikke en dråpe vann gikk igjennom stoffet. Vi gjorde det samme på min gamle HH-jakke, og alt vannet hadde trukket seg igjennom på samme tid.

LINDESNES: På skarp vinkel rundt Norges sørligste punkt.
SURF: Høy fart ned store bølger. Vi så 19,3 knop på loggen, men fikk bare fanget 18,8 på kamera.
MEDVIND: Rask lens mot Risør med fokk, revet storseil og opp i 34 knop på vindmåleren.

Kjøpsråd

Smock, eller jakke, det er spørsmålet. De aller fleste vil ha mest glede av en jakke, og bruke anorakk (smock) som supplement. Vi endte opp å bruke en lettere jakke da det var sol.

Proft seiltøy er blitt veldig dyrt. Anorakken fra Helly Hansen koster veiledende 15 000 kroner, men dette er tøy for dem som må ha det beste. Sannsynligvis vil flertallet av dem som har slikt tøy ikke betale det fra egen lommebok.

Anorakk, eller smock, er suverent når det er tøft vær, og du må på fordekket, men er mindre praktisk enn en jakke. Helly Hansen har vunnet designpris for denne jakken, som har noen spesielle detaljer. Hette og hals kan lett kobles vekk. Anorakken er ekstra lang, men den nedre delen kan fjernes via en vanntett glidelås. Det gjør anorakken svært allsidig, men fremdeles tørr. Jakken har også en «snølås» i livet som gjør seiltøyet nærmest til en tørrdrakt.

Plagget har en membran i hals og ermer. Disse virker stramme og ubehagelige i starten, men vi hadde plagget på i åtte timer, uten merker på kroppen. Du glemmer at det strammer i halsen etter hvert. En slik membran har en begrenset levetid, men kan byttes.

Buksene fra de to produsentene var ganske like. Begge med muligheter for å tisse, uten å ta av seg buksa. Begge har også to lommer med festepunkt i den ene. Helly Hansen har valgt å ha drenering i den ene lommen, bra for å legge våte hansker el. Begge bukser har tilpassing i livet, samt gode strammemuligheter i beina. North Sails bukse er litt tynnere og lettere. •

Se seiltøy for menn fra Helly Hansen her

Se seiltøy for kvinner fra Helly Hansen her

Helly Hansen Agir

Buksa er fantastisk, og anorakken er suveren når forholdene er på det tøffeste. Selv i påsken ville vi klart oss med en jakke.

Jakken har to åpninger på magen, via vanntett glidelås. Hetten har vinduer i siden. Den følger ikke hodets bevegelser så vinduene kommer godt med for sidesynet. Justeringen av hetta er grei. Det er god beskyttelse foran ansiktet, også foran nesen. Det var digg i kulda.

Det er anorakken som er mest oppsiktsvekkende. Både bukse og jakke er laget av Helly Hansens beste materiale, Helly Tech Professional. Det er litt stivere enn Helly Tech Performance, men er også mer vannmotstandig.

Selv om anorakken er bygget lett, så blir den tung, men alle funksjonene og glidelåsene. Vi veide den inn til 1,45 kg, 300 gram tyngre enn en vanlig jakke, og nesten like tung som en eldre Mustojakke. Buksa er lettere, kun 900 gram. Vi liker at buksa her to hemper for å henges opp, en ved livet, som gjør den mer praktisk å henge den opp til tørk.

Anorakken koster 15 000, men jakken har en mer spiselig pris på 10 000. Buksa koster fra 9000 kroner.

North Sails

Seiltøy med wow-effekt. Tynnere og lettere enn noen gang, men kraftig der det slites mest. Vi var usikre om den tynne jakken ville holde oss tørr og varm, men bestod testen med glans. Bevegeligheten er også fantastisk. Jakken veier bare 850 gram, halve vekten av en gammel Musto jakke. Buksa er noen gram lettere. I våt tilstand skal vektforskjellen være enda større. Overflaten absorberer ikke vann.

Både bukse og jakke har en minimalistisk design, men har likevel noen nyttige detaljer. Åpningsklaffen i jakken har dreneringskant som gjør at vannet ikke kommer inn, men renner ned. Buksa har seler med borrelås justering uten plastelementer som kan skape ubehag.

Hetta følger hodet, og fungerer, tros for at den ikke har vinduer i siden. Jakka har ingen «snølås» som Helly Hansen.

Refleksene har samme farge som jakken, som bidrar til en rent design. Jakken har forete lommer, bra for kalde hender. Jakken koster 8000 kroner, mens buksa koster 7500 kroner.

Vi testet alle klær i størrelsen Large. Det passet August på 1,90 og meg på 1,82 bra. North Sails og Hally Hansen er lik i størrelsen.

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinets redaksjon. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten.