SOLO: Thomas Coville har gjenntatte ganger forsøkt å sette ny rekord rundt jorda. Nå ser det ut som det går hans vei.

Thomas Coville ser rekordmuligheter

Det kan bli en duell rundt jorda med to gigantiske trimaraner som begge vil sette nye Jules Verne-rekord.

Publisert
ULTIME: «Sodebo» er en Ultime, bygget for soloseiling, men nå tilpasset seiling med et mannskap på åtte for Jules Verne-rekord.

«Sodebo» med Thomas Coville som skipper og et mannskap på syv legger i kveld ut fra havn i Lorient mot Ouessant i innløpet til Den Engelske Kanal. Om værprognosene holder seg lovende, så vil rekordforsøke. Laget beregner fem døgn til ekvator.

Kaster ikke bort tiden

«Sodebo» er akkurat tilbake fra en prøvetur etter at båten fikk en skade under trening i oktober. Da traff båten et ukjent objekt i vannet, som førte til Sat trimaranen på 105 fot måtte repareres. Båten ble ferdig på fredag, og i dag ble båten godkjent for jordomseiling. Bare timer senere forlot båten havnen med kurs nordover.

SThomas Coville har med seg François Duguet, Sam Goodchild, Corentin Horeau, Martin Keruzoré, François Morvan, Thomas Rouxel og Matthieu Vandame som manskap.

Får følge

Også «Maxi Edmond de Rothschild» er klare for å sette ny rekord, men har utsatt starten til torsdag. Begge disse båtene har foiler, og har tilsvarende fartsegenskaper. «Sodebo» er en nyere båt, men ble slått av «Maxi Edmond de Rothschild» under Brest Antlantique i fjor.

KLARE: «Maxi Edmond de Rothschild» vil også sette rekord.

Jules Verne rekorden

Jules Verne-trofeet ble satt opp i starten av 1990-tallet hvor man ville forsøke å seile jorden rundt på under 80 døgn. Start og mål er en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn, som gir 11,35 knop i snitt. Etter den gangen er rekorden slått syv ganger.

Den nåværende rekorden ble satt 27. januar 2017. «Idec Sport» brukte bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter på runden rundt jorden. Det var 4 døgn, 14 timer, 12 minutter og 23 sekuder raskere enn Loick Peyron og »Banque Populaire V»s verdensrekord fra 2012. Om bord i «Idec Sport« var Francis Joyon, Clément Surtel, Alex Pella, Bernard Stamm, Gwénolé Gahinet og Sébastien Audigane

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil, men «Idec Sport» måtte ta omveier for å finne et ideelt spor. De seilte 26 412 n mil, noe som gir en utseilt hastighet på 26,85 knop.

Hadde de seilt korteste vei, ville snittfarten vært på 22,84 knop.

Det neste nå er å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet. seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.

«Sodebo» og «Maxi Edmond de Rothschild» vil forsøke å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.