Her er HH Skagen Race vinnerne

Øst var veien til suksess i årets HH Skagen Race.

Publisert Sist oppdatert
BEST: «Raa Glede» var først i mål, og best også på korrigert tid.
BEST: «Raa Glede» var først i mål, og best også på korrigert tid.

Mye av HH Skagen Race ble avgjort etter start hvor noen fant vinden, mens andre ble liggende i stille. Det var best å holde seg øst. Utover natten økte vinden, som dreiet fra sør til øst. De som lå øst fikk den først, og tjente mye.

Med avtagende vind på torsdag, var det en fordel for de større båtene som var langt fremme. På ettermiddagen ble flere båter liggende i vindhull, og med motstrøm ble den siste biten svært drøy.

Kun en av de åtte båtene som startet fra Arendal gjennomførte seilasen. Det var Hanse 400 «Tobo» med Bernt Omdal som skipper. De brukte 34 timer og 18 minutter på seilasen.

34 båter valgte å gi seg, de fleste på grunn av mangel på vind.

Raskeste båt vinner

Det var «Raa Glede» som var først i mål, tross for siste start. HH 42 med Christen With som skipper brukte bare 14 timer og 31 minutter, som gir 17:55 på korrigert tid. Kun CNB 76 «Enderpearl» er oppført med lavere korrigert tid, da denne seiler i turklassen, uten måletall, og ikke får noen korrigeringer.

«Raa Glede» slo 31-foteren «Karma Police» med 23 minutter på seilt tid, og 14 minutter på korrigert tid, men det holder ikke til sølv overall. Det tar shorthandbåten «Flying Scotsman». 

Raskeste alene

Christer Lie gikk til topps i den nye singlehandedklassen. Av de seks båtene som startet fullførte fem. Soloseiling er blitt meget populært i våre noboland, hvor regattaen Silverrudder har plass til 400 båter, og ventelister for å delta. Mye tyder på at denne klassen vil bli større til neste år.

Christer Lie seiler «Feelgood», en Arcona 430. Han brukte 18 timer og 48 minutter.

SHORTHAND: «Venninna» ble best i den lille shorthandklassen.
SHORTHAND: «Venninna» ble best i den lille shorthandklassen.

Langsmalt

Det ble Svein Olav Moe og Per Arne Skjeggestad som ble best i den minste shorthandklassen. Veteranene seiler en langsmal Cayenne 42 fra 80-tallet, og brukte 19 timer og 47 minutter til Skagen og slo den brede og lette Sunfast 3200 «Redline» med bare to minutter på korrigert tid.

SHORTHAND: «Scotsman» ble best i den store shorthandklassen.
SHORTHAND: «Scotsman» ble best i den store shorthandklassen.

Bred og lett

I den store klassen derimot, ble det seier til en Jeanneau. Colin og Edward Campbell var best i Sunfast 3600 «Flying Scotsman» og vant med 14 minutter over Dehler 41 «Begge Dehler»

HANSE 35: X-41: «Luna» ble beste båt i den lille klassen uten spinnaker.
HANSE 35: X-41: «Luna» ble beste båt i den lille klassen uten spinnaker.

Uten spinnaker

I den minste klassen uten spinnaker var det Hanse 355 «Luna» med Trond Mårvik som skipper som ble best. Båten brukte 25 timer og 37 minutter til Skagen og rakk festen. Per H Movig i X-41 «Ballatrix» seilte over seks timer raskere, og vant den store klassen. Seks båter fullførte den lille, mens bare fire i den store.

Stort og flott

Ikke overraskende, vant CNB 76 «Enderpearl» turklassen. 76-foteren har karbonmast og avanserte seil og var nesten syv timer i mål før feltets nest største båt, «Santana», en Ocean 71. Mellom disse kom Baltic 57, «Umoe».

NORRATING: X-34 «Slappa» vant den minste Nor Rating-klassen.
NORRATING: X-34 «Slappa» vant den minste Nor Rating-klassen.

3 x X-Yachts

Det ble tre båter fra X-Yachts på topp i den minste Nor Rating-klassen og bare 15 minutter på korrigert tid skilte båtene. X-34 «Slappa» med Tobias Brodtkorb var raskest, også på seilt tid. Det var 14 båter i klassen.

J/109: «Jubel» ble best i den nest minste Nor Rating-klassen.
J/109: «Jubel» ble best i den nest minste Nor Rating-klassen.

Nor Rating 2

Det ble J/109 «Jubel» som ble best i den nest minste Nor Rating-klassen. Båten brukte 20 timer og 51 minutter.

Av de 25 påmeldte båtene, var det 18 som kom til Skagen. 

Tungt slo lett

I Nor Rating 3 var Hanse 430 «Masito» med Eivind Bakke som skipper, først i mål, og også best på korrigert tid. Den relativt store og tunge turseileren slo den moderne og lette JPK 1080 «Mika» med 20 minutter i mål. «Masito» seilte svært bra, og slo en annen Hanse 430, med høyere måletall med 4,5 timer på seilt tid. Dette var den største klassen med 27 båter, hvor alle gjennomførte.

Liten og rask

Det var J111 «Blur» som vant den nest største klassen. 37-foteren var 22 minuter bak King 40 «Magic» i mål, men vant med syv minutter på korrigert tid.

Du finner full resultatliste her. 

J/111: «Blur» vant Nor Rating 4.
J/111: «Blur» vant Nor Rating 4.