Vinden holdt akkurat til siste start

Vinden forsvant når solen forsvant. De siste startene hadde ikke kommet lengre enn Slagentangen. 

Publisert Sist oppdatert
BEST: Eira Naustvik vant mye på frekk start, men fikk raskt småproblemer.
BEST: Eira Naustvik vant mye på frekk start, men fikk raskt småproblemer.

Det var perfekte forhold under starten av HH Skagen Race fra Åsgårdstrand. Startlinje lå litt skjevt, og favoriserte babord merke. Det var det Eira Naustvik som var den første til å oppdage. Hun dundret ut på babord halser foran alle konkurrentene. De som forsøkte det samme senere var ikke like heldige. Startene ble stadig trangere og mer aggressive etter hvert som vinden løyet. «Karma Police» valgte en konservativ start, og lå for langt mot land. Der døde vinden først, og båten lå i vindtilla flere minutter før start, men de kom seg over, som siste båt. 

Øst eller vest

Det var noen som slo over på babord halser og fulgte land mot Slagentangen, men de fleste holdt styrbord halser over mot Østfold. Vinden dreiet fra sørøst til mer mot sør, så det har gitt en fordel for båtene som seilte litt for babord, men vinden var mer stabil ute i fjorden. 

AIS: Trackingen viser at det er mer vind ute i fjorden, og at den klynge ved Slagen ligger i ett vindhull.
AIS: Trackingen viser at det er mer vind ute i fjorden, og at den klynge ved Slagen ligger i ett vindhull.

Stor fartsforskjell

Det er båtene lengs ute i fjorden som går fortest. AIS-trackingen viser at de raskeste shorthandbåtene går 6-7 knop og er på høyde med Hvaler. Det raskeste båtene som startet til slutt ligger som en pulje bak, og ligger vest for Søstrene. Her er det også bevegelse, men noen knop tregere enn shorthandbåtene. Det ligger også en klynge i vindstille øst for slagentangen. 

En av disse er King 40 «Magic».

– Der fraff vi vindstilla. Vi kom ikke lengre enn til Slagentangen, men det er god stemning om bord. Dette blir en fin natt, rapporterer Nicolai Bakker fra båten.

God start, men alt lagt egget

Eira Naustvik seiler alene til Skagen i ny innkjøpt Sunfast 3200. Hun vant starten, men tabbet seg ut. 

– Jeg hadde glemt å lukke fordekksluka, og fokkeskjøtet hang seg opp. Fikk en liten overraskelse når jeg skulle slå på startlinjen og fokken ble stående bom fast. Det ble en liten omvei før problemet var løst. Tenker jeg har gjort tabbene, og finner frem ulltøy, kaffe og litt mat, og satser på en nydelig seilas, melder Naustvik øst av Bolerne. 

NATT: Vinden har løyet og solen på vei ned. Eira Naustvik klager ikke.
NATT: Vinden har løyet og solen på vei ned. Eira Naustvik klager ikke.