MÅL: «Karma Police» krysser mållinjen i Son.

Raskest med 2,4 knop i snitt

Det ble en lang Hollenderseilas i tid, men kort i distanse. Mange kom i mål først etter at solen hadde gått ned.

Publisert Sist oppdatert

2022 har vært et år med mye vind. Slik ble det ikke under Hollenderseilasen som ofte har vært temmelig frisk. Årets regatta ble etter hvert en sommer dag vi drømmer om, når vi ikke seiler.

–Det kom noen små puff, og det gjaldt å få utnyttet disse, forteller Yngve Lønmo som ble beste shorthanded-båt.

Først i mål, startet sist

Det ble Øystein Misje i Shaw 9 «Karma Police» som seilte raskest. De seilte i den største Nor rating-klasen, og hadde nest siste start, men kom først over mål. Den lille, lette og raske båten brukte syv timer og 20 minutter på en 17 nm lange banen. Det er 2,4 knop i snitt. Men det holdt ikke. Landmark 43 «Game» var like bak I mål, og ble klassevinner på korrigert tid.

Calle Andersen i «Game» ble raskest av samtlige båter på korrigert tid med tiden 8:25:38, to minutter foran «Karma Police».

GAME: Tracking til over-allvineren «Game». Rødt område viser lav fart.
JACOBINE: Tracking til den raskeste shorthandedbåten på korrigert tid.

–«Hotshot» passerte oss mellom Horten og Mølen, og like etter kom «Karma Police». Men «Hotshot» ble liggende i et vindhull.

Mange brøt

Hollenderseilerne fikk lens ned til Gullholmen, slør over til Horten, kryss nordover til Mølen, og medvind inn mot mål. Vinden var grei helt til båtene nærmet seg Horten. Da var nesten halve regattaen unnagjort.

– Vi var faktisk heldige med strømmen, og hadde den med oss nesten hele veien. Det var bare ved Horten vi fikk den i mot, forteller Lønmo.

Det var på ettermiddagen, da godværet kom, det virkelig ble stille. Det siste stykket inn mot mål ble en prøvelse for mange, tross for at det ble en herlig sommerdag. I turklassene ble det til slutt bare en båt i hver klasse som fullførte, og vinnerne brukte over 12 timer på den korte banen. Det er 1,4 knop i snitt.

– Vi hadde litt vind siste delen mot mål, men det hadde ikke de som kom bak. Det er litt Riski å legge mållinjen så nærme Son. Det kan gi tilfeldige resultater. Det ble en stor spredning på tiden, forteller shorthandedseileren.

Beste shorthandedseiler

Det var grei vind da regattaen startet, noe som ga fordel for shorthandedseilerne som startet først. Det ble Yngve og Asbjørn Lønmo som vant den lille shorthanded-klassen med J/92 «Jacobine». De var i mål etter 9:21:12, men fikk en korrigert tid på kun 8:41:45. Det er den raskeste tiden av alle vinnerne.

J/92 er en lett båt, og de lette båtene dominerer resultatlistene.

– Vi var heldige med vindretningen. Det ble trikkekjøring. Heldigvis fikk vi brukt mye vår A1,5, en lett asymmetrisk spinnaker. Fokka vi har er litt tung for slike forhold, så «Jacobine» trives best på unnavind i lett føre, forklarer Lønmo. Han så at mange hadde for tung spinnaker som vinden ikke klarte å fylle.

BEST: Yngve Lønmo og Asbjørn Lønmo vant nok en regatta med J/92.

Vinnere av Hollenderseilasen 2022

Nor Rating DH1: Ynve Lønmo, J/92 «Jacobine»
Nor Rating DH2: Sigmund Hertxberg, Sun Fast 3300 «Hyrrokkin»

Singlehanded: Peter Hegle, Farr 395 «Farr out»

Nor Rating Sport: Morten Ebbell Hestnes, Melges 24 «Kuling»
Nor Rating R1: Jon Liverud, Elan 31 «Duppen»
Nor Rating R2: Stig Andresen, Dehler 34 «Larson»
Nor Rating R3: Erlend Munkeby, 11 Metre «WaterGate»
Nor Rating R4: Erik Bjargo, Grand Soleil 40, «Cebina»
Nor Rating R5: Calle Andersen, Landmark 43 «Game»

Express: Vidar Emanuelsen Selju «Excalibur»

Flerskrog: Odd Marius Rosvold: Tre 1200 «Vaaghals»

Nor Rating u/spinnaker: Trond Mårvik, Hanse 355 «Luna»

Tur med spinnaker: Hans Naverud, Baltic 48 «Banzai II»
Tur u/spinnaker: Kjell Laurtiz Thorsnes, First 375 »Maud Rite»