Transat Jacques Vabre

IMOCA: Nye «Hugo Boss» er skadet og må bryte regattaen til Brasil.

«Hugo Boss» skadet

Alex Thomson har brutt regattaen og søker nødhavn. 

Publisert Sist oppdatert
BESØK: Alex Thomson viser frem sin mye «Hugo Boss»

«Hugo Boss» traff et eller annet i vannen i morges mens de gjorde 25 knop. Hendelsen førte til skade på kjølen som henger fast i armen som justerer vinkelen. Alex Thomson og Neal McDonald stoppet båten for å undersøke skadene, og de driver i tre knop vestover med vinden. Begge seilerne er trygge og uten skade.

Laget jobber med å finne en løsning på å få båten trygt til nærmeste havn. Nærmeste havn er på Kanariøyene, cirka 350 nautiske mil øst for «Hugo Boss», men det krever å flytte båten rett opp mot passatvinden. Azorene ligger rett nord for «Hugo Boss», og er kanskje et bedre alternativ. 

Feil veivalg

Alex Thomson bommet på veivalget etter start hvor han lå i tet med «Charal» som fremdeles er i tet, 550 nautiske mil foran den engelske båten. En skade på et av seilene skal være grunnen til at Thomson tok sjansen på å seile vestover, noe som før start så ut som den beste løsningen. 

De fleste er nå i passatvinden og hastighetene varirer fra 22 knop til under 10 knop. De raskeste Class40 ligger helt oppe ved de tregeste IMOCA-båtene. Alle tre Multi 50-båtene ligger fremst. 

Nye båter i tet

«Charal» har klart å opparbeide seg en klar ledelse etter å ha kommet i passatvinden, men hadde det tøft mot de eldre båtene langs kysten av Portugal. Heller ikke da vinden kom aktenifra, var foilene en fordel. Vinden var rett i hekken, og båtene måtte jibbe seg sydover. De nye IMOCA-båtene krever skarpere vindvinkler for å fly. 

I dag har «Apiva» seilt raskest, og passert «Banque Populair» som er uten foiler. Båter som så langt har imponert er «Groupe Apicil» og «Corum L’Epargne», en Finot Conq fra 2007 og en Farr fra 2007, begge uten foiler. Nicolas Troussel i «Corum L’Epargne» vil stille med ny Juan K-design i Vendee Globe. 

 

Plassering

1. Charal, Jeremie Beyou, 2196 nm til mål

2. Apiva, Sébastien Simon, + 45,7 nm

3. Banque Populair, Clarisse Cremer, + 63,6 nm

4. PRB, Kevin Escoffier, + 93,9 nm

5. 11th Hour Racing, Charlie Enright + 95,2 nm

23. Hugo Boss, Alex Thomson + 570 nm

FAVORITTER:: Jeremie Beyou og Christopher Pratt i «Charal»har favorittstempelet.
VEST: «Hugo Boss» må transporteres mot vinden til nærmeste nødhavn.