Danser med hvaler

Hver vinter trekker tusenvis av spekkhuggere og knølhval inn til norskekysten i nord. Det er et skue og en opplevelse, og i en seilbåt har du den beste skueplassen.

Publisert

En aften 2. nyttårsdag i 2016 og «Barba» setter nok en gang kursen mot nord. I liten kuling og med tre rev i storseilet ser vi Stavanger forsvinne i mørket. Endelig destinasjon er Troms-regionen, hvor planen er å seile med hvaler i vintermånedene januar og februar.

Ideen ble klekket ut ett år tidligere da jeg hadde fått i oppdrag å ta bilder av spekkhuggere i Andenes-området. De siste vintrene hadde de trukket inn mot kysten i tusentall sammen med et stadig økende antall knølhval. En spektakulær opplevelse i seg selv, men med RIB som farkost og hotell som overnattingssted savnet jeg frihetsfølelsen og fleksibiliteten man har med en seilbåt som plattform.

Først stod norskekysten for tur. Viktigste ingrediens for en vellykket seilas er som alltid et kompetent og trivelig mannskap. Båtnabo Rasmus Tørnqvist var lokket med. Han har seilt fra barnsben av og er for øvrig er en kjent skikkelse i seilmiljøet i Stavanger med båten «Bjorkski». For første gang hadde vi også en ordentlig verdensmester i seiling om bord ved Jaap van Rijckevorsel. Jaap hadde hadde vært hjemme på juleferie i Nederland, og han foretrakk å seile fremfor å fly siste etappe til Tromsø, der han skulle fortsette studiene sine. For ikke å drepe spenningen med et overkvalifisert mannskap, hadde vi også førstereismatros Malin Waage, som hoppet på i Bergen et døgn senere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS