Ikke glem å bytte propanslangen

Slangen til båtens gassopplegg er ferskvare, og må byttes hvert femte år, anbefaler fagfolk.

Publisert Sist oppdatert

Pressemelding fra TESS

Propanslanger må byttes

Nordmenn flest nærmer seg høysesong for bruk av propangass og propanslanger. Lekkasjer og slitte slanger kan føre til fatale konsekvenser.

- Kontroller slanger og utstyr, og oppsøk fagkompetanse for å få hjelp, oppfordrer produktansvarlig Gunnar Kristensen i TESS as.

Bruken av propangassdrevne innretninger har økt mye de siste ti årene. Ikke minst gjelder dette for utendørs grilling. I fritidsmarkedet kommer også utstrakt bruk av gass i båter, bobiler, campingvogner og hytter. Dette krever sikkerhetsmessig oppfølging fra brukerne. Erfaringene viser at det slurves mye.

Viktig å kontrollere

-Kontroller slanger og koblinger nøye før brukssesongen starter. Lekkasjer kan være livsfarlig. En propanslange er nemlig ferskvare. Den bør byttes jevnlig, forklarer Kristensen, som har vært i slangebransjen i over 30 år. Både myndigheter og fagfolk anbefaler slangebytte etter 2-5 år. Værutsatte slanger for griller bør byttes annethvert år. Det er uansett langt tryggere å bytte ofte enn å vente på en eventuelt akuttsituasjon.

En propanslange som er utsatt for store lys, luft - og temperaturvariasjoner er spesielt utsatt. Med tiden blir den sprø og tørr. En bøyetest vil avsløre om den fortsatt holder god standard eller sprekker opp. I de over hundre norske TESS Servicesentre har erfarne slangefolk den nødvendige kompetanse til å hjelpe til med utskifting av slanger, koblinger og andre komponenter. Medarbeiderne går aldri på akkord med sikkerheten.

Inspiser ubrukte slanger

-Alle propanslanger skal være merket med et årstall som viser når den ble produsert. Ubrukte propanslanger kan være flere år gamle. En omhyggelig inspeksjon vil være den beste forsikringen for å fastslå tilstanden. Ubrukte slanger bør også kontrolleres, avslutter Christensen, og fastslår at TESS er beredt til å hjelpe gassbrukere som har et behov for fornyelse.