TRAVLE SEILERE: Tiliam og Tinus Strømme har sammen med Oscar Nøttingnes Skovly hatt noen travle uker i høyst forskjellige regattabåter.

Tre travle Ran-seilere

Først var det Oselvar-NM som gjaldt, så seilte de for Ran Seilforening i seilsportsligaen og denne helgen stiller Oscar Nøttingnes Skovly og tvillingene Tiliam og Tinus Strømme i ILCA 6-NM.

Publisert

Det har vært noen travle uker for de tre ungdommene på 16 og 17 år. For to uker siden deltok de i Oselvar-NM, en båt de bare hadde seilt én gang før for noen år siden. Ikke sammen, men mot hverandre i et ungdomsmesterskap. Og da muligheten bød seg for å få seile en Oselvar i norgesmesterskapet som Milde Båtlag arrangerte, grep de den og la seg i hardtrening i uken før.

Og ambisjonene var det ikke noe i veien med.

– He, he, ler de unisont.

– Vi tenkte jo det kunne bli en grei måte å kvalifisere seg til mesternes mester på, så vi trente to–tre timer hver dag i uken før mesterskapet.

Ung tro og ungt pågangsmot skulle imidlertid få seg et lite skudd for baugen, for det å lære seg å seile Oselvar, er ikke noe man gjør på en-to-tre.

– Vi skjønte fort at Mesternes Mester kunne vi bare glemme, ler de.

For Oselvar er ikke en båtklasse for noviser, for i denne båttypen, som har de lengste anene bakover i tid av alle regattaklassene i Norge, er det erfaring og fintfølelse som gjelder. Kjappe slag, brå manøvre og utålmodighet er drepende for båtfarten og fører kun til at den grunne, lange stråkjølen mister det lille grepet den har. Avdrift og redusert fart blir resultatet. Å mestre å seile Oselvar med spriseil krever år med erfaring – og trening.

Så noen plass i Mesternes Mester eller en plass på pallen ble det ikke for de tre ungdommene, men de gamle, garvete Oselvar-seilerne hevet aldri så lite på øyebrynene av de tre guttenes innsats. For i en klasse man ikke skal tro man er noe som nykomling, seilte Oscar, Tiliam og Tinus inn til en imponerende femteplass. En bedre plassering er det få nykommere som har klart i Oselvar-klassens NM.

Reiste kjerringa i seilsportsligaen

Med en tapt ambisjon, men med en morsom opplevelse rikere, hev Oscar, Tinus og Tiliam seg over neste ukes oppgave: Å forberede seg til seilsportsligastevnet i Larvik. Ran Seilforening har et lag i eliteserien, og trekløveret var uttatt til å forsvare foreningens ære sammen med lagleder Simen Guldberg.

Åpningsstevnet der Simen hadde hatt med seg atskillig eldre seilere, gikk ikke helt veien for foreningen. Ran endte på sisteplass, og nå var det de unge seilernes oppgave å forsøke å rette opp dette. Det betød nok en uke med hardtrening i forkant, for ligaseiling hadde de tre ikke vært med på før. Det gjaldt dessuten å omstille seg fra Oselvar-seiling med spriseil til samkjøring i J/70-en med gennaker, rulleslag og atskillig høyere tempo.

Og det mestret de – for da ti flighter var unnagjort og stevnet i Larvik var over, sto Ran Seilforening plassert på 6. plass på resultatlisten. To av de ti seilasene vant de endog – og ikke i en eneste seilas kom de sist i mål av de fem båtene som seilte mot hverandre i heatene.

Ran Seilforening har seilt i den øverste divisjonen siden seilsportsligaen startet i 2016. Til å begynne med hadde foreningen et noenlunde fast lag som seilte i stevne etter stevne, men Simen Guldberg forteller at de nå forsøker å trekke med seg flere og flere ungdommer.

MERSMAK: Å seile i seilsportsligaen har gitt de unge Ran-seilerne mersmak. Lagleder Simen Guldberg (i blått) var godt fornøyd med guttas innsats.

– Det var ekstremt gøy å seile i seilsportsligaen, og det blir ikke siste gang vi kommer til å være med på dette. Vi har veldig lyst til å være med på flere ligastevner, sier Tinus.

I helgen er det ILCA 6-NM som gjelder

Ligastevnet i Larvik foregikk forrige helg. Denne helgen skal de tre i ilden på nytt, men denne gangen i klassen de egentlig seiler – i ILCA 6, eller Laser Radial som det het før. Og det at på til på hjemmebane utenfor Anglevik der Ran Seilforening holder til. Uken som er gått, er derfor blitt benyttet til jolletrening for å være best mulig rustet til norgesmesterskapet.

Denne gangen skal de ikke seile sammen, men mot hverandre – og alle har de en ambisjon om å få en bedre plassering i ILCA 6-NM enn hva de fikk i Oselvar-NM. Og dersom alle de tre når målet sitt om nettopp det, blir det ikke plass til mange andre i toppen av resultatlisten…

Men det kan bli tøft – for på startlinjen stiller hele 31 seilere – og mange av dem er veldig gode.

Og skulle ikke målene til Oscar, Tinus og Tiliam bli nådd, vil alle tre uansett komme på pallen i deres innbyrdes oppgjør!