LEDER: 10 år gamle «PRB» leder Jacques Vabre.
LEDER: 10 år gamle «PRB» leder Jacques Vabre.

10 år gammel båt i ledelse        

Foiler er en ulempe på kryss viser starten av Atlanterhavsseilas.

Publisert Sist oppdatert

Værforholdene har ikke gitt de nye IMOCA-båtene noen fordel i Jacques Vabre. Det er krevende strategi, og så langt ser det ut som at Alex Thomsons radikale veivalg er feil, men fasiten deles ikke ut før på fredag. 

VEIVALG: Kysten av Portugal er veivalget som så langt har gitt best uttelling.
VEIVALG: Kysten av Portugal er veivalget som så langt har gitt best uttelling.

Azorene, eller Portugal

Over Azorene er det vanligvis et høytrykk som gir nordavind langs kysten av Portugal. Nå er det et lavtrykk i området som gir kryss. Før start var oppskriften å runde dette lavtrykket på nordsiden og få medvind langt ute til vest. Ved start så denne muligheten mer usikker ut, og valget om å krysse sydover langs Portugal ble mer fordelaktig. Det er det båtene i tet har valgt.

Det var meldt, og vil bli lite vind ved Madeira, men passatvinden ser hyggelig ut ved kysten av Marokko. Båtene i tet ser ut til å kunne nå denne vinden på fredag som gir gunstige forhold helt til Stillebeltet. Alex Thomson vil seile seg inn i sterkere vind rett i mot.

Treningsbåten leder

Det er «PRB», den tidligere vinnerbåten til Vincent Riou som leder. Båten er konstruert i 2009, og har Kevin Escoffier som skipper. «PRB» ble utstyrt med foiler i 2018, og blir i dag brukt som treningsbåt mot «Arkea Paprec». Om bord i «Arkea Paprec» seiler Vincent Riou mannskap med Sébastien Simon. De ligger på 8. plass, 30 nautiske mil bak lederbåten, men seiler med bare en foil.

Favoritten «Charal» har ledet mesteparten av tiden, men falt til 3. plass. Mellom dem og lederbåten ligger «Apivia» med Charlie Dalin. «Apivia» er under organisasjonen og er en arvtager etter Francois Gabart. Gabarts gamle båt seiler nå under navnet «Banque Populaire» med unge Clarisse Cremer som skipper, men med en hjelpende hånd fra Armel Le Cleach. De ligger som nummer fire. Kult er det at det er to båter blant de fem beste med kvinnelige skippere. 

Alex Thomson er neppe fornøyd med sin 19. plass. Han ligger også bak båter som har valgt samme strategi.

Plassering

1. PRB, Kevin Escoffier 3576 nm til mål

2. Apiva, Sébastien Simon, + 5,9 nm

3. Charal, Jeremie Beyou, + 9,1 nm

4. Banque Populair, Clarisse Cremer, + 11,1 nm

5. Initatives-Coeur, San Davies, 15,7 nm. 

VIND: Prognose for 31.10. Det gjelder å nå passatvinden ved kysten av Marocco.
VIND: Prognose for 31.10. Det gjelder å nå passatvinden ved kysten av Marocco.