Søk i arkivet

SKADET: «Greenings» har tatt inn vann. Båten er ute av regattaen. Spørsmålet er om den lar seg redde.
SKADET: «Greenings» har tatt inn vann. Båten er ute av regattaen. Spørsmålet er om den lar seg redde.

På tørt land like etter start

Ingen ble skadet da «Greenings» gikk på grunn natt til onsdag, men tilstanden til båten er ukjent.

STOPP: «Greenings» gikk
på grunn 30 nm syd for Cape Town.

STOPP: «Greenings» gikk på grunn 30 nm syd for Cape Town.

«Greenings» deltok i Clipper Race, og startet på tredje etappe fra Cape Town til Freemantle i Australia tirsdag 31. oktober. Bare noen timer etter startet, havnet på grunn ved Cape Peninsula, syd for Cape Town.

Båten ble liggende tørt på lavvann, og etter at høyvannet kom tilbake, så ligger den 70 fots lange båten delvis under vann. Nå skal vraket undersøkes for å se om det er muligheter for å redde den. Båten vil ikke kunne delta videre i regattaen.

Det er ikke første gang det er feilnavigering i Clipper Race, I 2010 traff «Cork» øya Gosong Mampango.

Ukjent årsak

Det er lite informasjon som har kommet ut etter hendelsen som hente 2340 lokal tid. Andy Woodruff hadde tatt over ansvaret fra skipper David Hartshorn som hadde før etappen pådratt seg en skade. Etter grunnstøtingen ble konkurrenten «Unicef» holdt tilbake for å kunne gi assistanse, men mannskapet ble hentet av en redningsbåt.

Hva som har forårsaket grunnstøtingen er ukjent. Bildene minner om «Vestas» under Volvo Ocean Race. Det er mulig at «Greenings» seilte nær land for å unngå strøm.

Flere ulykker

Clipper Race er en regatta over 40 000 nautiske mil, fordelt på åtte etapper. Båtene har profesjonelle skippere, men betalende mannskap. Flere nordmenn har deltatt. Det deltar 12 båter, og tilsammen vil det delta over 700 personer i løpet av regattaen. 

Forrige gang regattaen ble holdt var det to dødsfall. Grunnstøtingen nå viser at alt ikke er slik det bør være.

LES: Dødsulyke til havs, og omkom under revemanøver.

TØRT: Bildet av 70-fots
«Greenings» minner om «Vestas» i Volvo
Ocean Race.

TØRT: Bildet av 70-fots «Greenings» minner om «Vestas» i Volvo Ocean Race.

 

 

 

 Kommentarer

CLIPPER RACE

Clipper Race er en jorda rundt regatta, startet av Sir Robin Knox-Johnston, den første som seilte jorda rundt alene, uten stopp. Regattaen går over 40 000 nautiske mil, delt opp i åtte etapper. Regattaen blir seilt med proff skipper, og med amatørmannskap som må gjennom opplæring for å delta.

Før mannskapet kan komme om bord, må de gjennom et 22 dagers treningsopplegg.

Mannskapet betaler for å delta. Seilerne kan velge hvilke deler av regattaen de ønsker å delta på. Mange seiler hele veien. Det er til sammen over 700 seilere som deltar til sammen denne gangen. 

Første Clipper Race startet oktober 1996. Dette er den 11 utgaven av racet som har gjort det mulig for vanlig folk og seile som Volvo Ocean Race-seilere. Seilingsruten er unik for hvert race. Dagens race seiles i 12 like 70-fots seilbåter, utviklet for regattaen. Dette er tredje generasjon Clipper Race-båter. Det er 22 seilere om bord i båten. 

Det har vært flere dødsulykker i Clipper Race. I 2015-2016 var det en seiler som falt over bord, og en annen som døde etter skadene av å bli truffet av storseilskjøtet i cockpiten.

Det deltar to nordmenn, etter hva SEILmagasinet erfarer, som deltar på Clipper Race denne gangen. Dette er Stian Tønnesen fra Fredrikstad som seiler på PSD Logistics, og Torbjørn Nordmo fra Tromsø som seiler på «Liverpool 2018».

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen