SailGP til Europa

SUVEREN: Australia briljerte under SailGP i Cowes som ble utsolgt på tribunen.

Australia suverene i Cowes

Tom Slingsby imponerte i en regatta som ble seilt i overlevingsmodus av de andre lagene.

Publisert Sist oppdatert
KULLSEILTE: Regattaen hadde bare vart noen sekunder da USA kullseilte.

Det ble et amputert mesterskap når SailGP endelig kom til Europa etter tre runder i USA og Australia. Lørdagens runde ble avlyst på grunn av kuling. Med 11 m/s vind og strømsjø opplevde de rutinerte seilerne forhold de aldri før har seilt disse båtene på søndag.

Det startet dramatisk. Første merkerunding, rette etter start, da båtene faller av fra skarp slør til lens kullseilte den amerikanske båten etter å ha dykket begge skrogene dypt ned i vannet etter å ha mistet kontrollen på høyden båten foiler. Det samme skjedde også med Kina og Frankrike, men de klarte å opprettholde kontrollen.

Suverene Slingsby

Australia, som fikk skade på vingmasten under trening, og bare så vidt ble klare for regattaen, var i en annen liga. Japan med Nathan Outteridge som skipper ledet serien med ett poeng, men hang nå ikke med. Storbritannia vant treningsregattaen på torsdag, og viste gode takter i starten, men mistet også kontrollen over båten som fikk skade. Den klarte å komme seg over målstreken, men trakk seg ra de to siste seilasene.

Det gikk hardt utover utstyret. Japan fikk ødelagt styrbord pidestall under andre seilas, men gjennomførte denne og siste seilas med begrenset trimmulighet av vingmasten.

Ulike nivåer

Seilingen i Cowes viser at SailGP fremdeles har en vei å gå før det blir en serie med mange lag på et høyt nivå. Første runde i Australia var det nesten flaut å se nivåforskjellene. I San Francisco hadde de svake lagene lært, og forholdene var gode. Her ble det tett og spennende seiling. I New York kom og gikk vinden, og igjen viste nivåforskjellende seg klart frem. Det gjorde de også i Cowes hvor Storbritannia dessverre ikke fikk vist seg frem. De har hatt stor fremgang.

Siste runde i Marseille

Australia er nå store favoritter for å vinne serien med en runde igjen i Frankrike i september. Der vil vi nok se ett sultent fransk lag som nå ligger på bunn, men ble nummer to i siste runder i Cowes, og har bare 8 poeng opp til bronse. Regattaen i Marseille er 20. – 22. september.

 

KREFTER: Storbritannia fikk en bråstopp som skadet båten på siste strekk i første seilas.
ANDRE: Japan hang ikke med i Cowes, og startet seilasene med skadet båt.