Søk i arkivet

HELT: Håkon Hjortøy har plukket opp to seilere fra vannet i sommer. Godt sjømannskap har reddet liv.
HELT: Håkon Hjortøy har plukket opp to seilere fra vannet i sommer. Godt sjømannskap har reddet liv. Foto:
DOUBLEHANDED: «Kraftkar», Elan 400, har seilt i mye vind før, som 2Star i 2018.
DOUBLEHANDED: «Kraftkar», Elan 400, har seilt i mye vind før, som 2Star i 2018. Foto:
DUO: Håkon Hjortøy har ofte seilt med Marius Løken på shorhandedregattaer.
DUO: Håkon Hjortøy har ofte seilt med Marius Løken på shorhandedregattaer. Foto:
MOB: Hendelsen under Raymarine 2Star skjedde fra Dehler 44 «Off Course» hvor skipperen Marius Løken falt fra fordekket.
MOB: Hendelsen under Raymarine 2Star skjedde fra Dehler 44 «Off Course» hvor skipperen Marius Løken falt fra fordekket. Foto:

Dramatikk i Asker RundtReddet to seilere i sommer

Håkon Hjorthøy har fått god bruk for kunnskapen han lærte på sikkerhetskurset. To seilere har han plukket opp fra vannet i sommer.

SIKKERHET: Håkon
Hjorthøy har fått praktisert mye av hva han har
lært på sikkerhetskurs. Begge de to han har plukket opp
har brukt vest.

SIKKERHET: Håkon Hjorthøy har fått praktisert mye av hva han har lært på sikkerhetskurs. Begge de to han har plukket opp har brukt vest. Foto: Morten Jensen

Soloseiler Håkon Hjorthøy reddet lørdag Sigmund Hertzberg som falt i vannet da han gikk på dekk for å berge seilene etter å ha krysset mållinjen i Asker Rundt. I juli hentet Hjortøy opp Marius Løken som falt over bord under Raymarine 2Star. Da seilte de sammen. Helten forteller at en god vest har vært avgjørende for at det gikk bra, både denne helgen og under doublehandedregattaen i sommer.

LES: Falt over bord under soloseilas

Dramatiske hendelser

– 17–18 meter per sekund er fryktelig mye mer vind enn 12 meter per sekund, som det var i 2Star. Til tross for mindre, men krappere sjø, hadde jeg mye mer problemer med å manøvrere båten denne gangen. Det krevde mer å bevege seg rundt for å plukke opp han i sjøen, forteller Hjorthøy.

Han holdt på i nesten 40 minutter nær veldig grunt farvann. Han mener at Sigmund ble slått over bord av seilet.

– Ikke engang Sigmund er så tjukk i huet at han tåler å bli truffet av bommen. Jeg tror han ble truffet av seilet, men effekten er jo uansett lik – bevisstløs og i vannet.

 – Jeg hadde trøbbel med å få ned storseilet i den kraftige vinden, så det tok lang tid før jeg fikk manøvrert båten bort til Sigmund, forteller helten. Situasjonen ble ekstra krevende fordi Sigmund drev mot land. 

– Vi var cirka 100 meter fra stranden, som gjorde at jeg gjentatte ganger måtte prøve å trekke med meg Sigmund ut, sier Hjorthøy. Inne ved land lå en brygge og steiner, noe som gjorde at det ville være stor risiko for Sigmund å ta seg opp ved land.

Les om ulike redningsvester og flyteplagg her(+). 

REDDET: Sigmund Hertzberg falt ut
fra sin båt under Asker Rundt.

REDDET: Sigmund Hertzberg falt ut fra sin båt under Asker Rundt. Foto: Axel Nissen-Lie/Norsk Maritimt Forlag AS

Forsøkt heist om bord

– Første forsøk på å få heist Sigmund om bord gikk ikke etter planen, sier Hjorthøy. Jeg hadde instruert Sigmund til å få festet fallet i en egen hempe på vesten, og han bekreftet dette, men i ettertid sier han at han ikke visste om denne hempen, og at han heller ikke husker denne kommunikasjonen. Sigmund mistet fallet i forsøket på å få denne festet til vesten.

– Man kan ikke heise i festet til sikkerhetslinen, da er det bedre å unngå å heise fra vesten, erfarer Hjorthøy. Fallet hang rett ut fra masten på grunn av den kraftige vinden etter at Sigmund hadde mistet det. I mens var han i konstant sjøsprøyt som gjorde at han svelget mengder med saltvann. Hjorthøy gjorde klart et nytt fall, men så at han nærmet seg land og ble engstelig for å gå på grunn.

– Jeg kom opp med en plan B. La båten på tvers av vinden slik at akterspeilet ikke slo i sjøen og fikk trukket Sigmund bakover mot hekken, sier Hjorthøy. På akterspeilet huket Hjorthøy seg fast og fikk et skikkelig spenntak og fikk bøyd seg ut og rullet Sigmund opp på badeplattformen med ren muskelkraft når hekken ikke slo i vannet.

– Fallet er den tryggeste måten, men krever at personen i vannet kan delta. I dette tilfellet var Sigmund noe mer svimmel enn jeg var klar over, og han husker faktisk ikke hva jeg sa til ham da han lå der, erfarer helten.

LES: Forbered deg på mann over bord (+).

TRACKING: «Kraftkar»
på grunn mens tre båter jobber for å få
Sigmund Hertzberg opp av vannet lørdag ettermiddag.

TRACKING: «Kraftkar» på grunn mens tre båter jobber for å få Sigmund Hertzberg opp av vannet lørdag ettermiddag.

Kjent med båten

På lørdag seilte Håkon Hjorthøy sin egen båt, mens under Raymarine 2Star var det skipperen som falt i vannet, og Hjorthøy måtte gjøre det riktig med en båt han ikke kjente like godt. Også i juni ble badeplattformen bak redningen. Da var det på havet i større bølger, men i mindre vind.

– Denne gangen var jeg i en kjent båt med full kontroll på hvor jeg skulle finne kasteline, kniver, fall, numre til redningstjenester og så videre – jeg visste umiddelbart da jeg så ham i vannet at dette kunne håndteres, forteller Hjorthøy.

Alle de berørte, Hjorthøy, Løken og Hertzberg skal fortelle sin historie til SEILmagasinet som skal lage en artikkel med tanke på å øke sikkerheten til havs.

SEILmagasinet testet måter å redde folk i vannet på, les: Hold deg om bord (+). 

HEKK: Sigmund Hertzberg ble til
slutt løftet opp på badeplattformen etter at det ikke
gikk å feste fallet til vesten.

HEKK: Sigmund Hertzberg ble til slutt løftet opp på badeplattformen etter at det ikke gikk å feste fallet til vesten. Foto: Morten Jensen

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen