Asker Rundt

DOUBLEHANDED: «Kraftkar», Elan 400, har seilt i mye vind før, som 2Star i 2018.

Falt over bord i soloseilas

Det ble en dramatikk under Asker Rundt som ble arrangert for første gang på lørdag under ekstreme forhold.

Publisert Sist oppdatert
FULLFØRTE: Yngve Lønmo i J/92 «Jakobine» fullførte soloseilasen.

 – Jeg har aldri opplevd slik vær i Oslofjorden, forteller Eira Naustvik i Sun Fast 3200 «Cruella», hun brøt etter å ha røket metallblokka til akterstaget etter en knockdown hvor masten ble slått ned i vannet av vindpresset.

– Jeg hadde for mye seil opp, vinden varierte voldsomt, opp mot 20 m/s på det meste, erfarer Naustvik som brøt etter at akterstaget sviktet.

Det var to klasser i Asker Rundt, singlehanded etter NorRating, og åpne klasse, inndelt etter skroglengde. Det var et tak på 50 båter, og regattaen ble raskt utsolgt, men bare 20 båter maktet å seile rundt nye Asker, fra Bjerkøya til Holmsbu.

Dramatikken startet allerede før start da to båter i krasjet, og en endte med hull i skroget, men det ble verre. 

Reddet av vinneren

Sigmund Andre Hertzberg opplevde marerittet etter å ha krysset målstreken da han skulle berge seilene. Soloseileren ble slått av bommen i hodet, og havnet bevisstløs i sjøen. «Kraftkar», en Elan 400, seilte videre på autopilot i 30 knops vind.

Situasjonen ble heldigvis oppfattet av Håkon Hjorthøy i Grand Soleil 43, «Illuminati», som bare var sekunder etter over målstreken. Hertzberg kom etter hvert til bevissthet, og Hjorthøy fikk manøvrert sin båt bort til Hertzberg i vannet, og fikk plukket ham opp.

Det var langt fra smult farvann i le av Vestfoldlandet. Med mye vind, så er det vanskelig og det tar tid før Sigmund kommer trygt om bord. Trackingen viser at det tok over 30 minutter før han var om bord. Grundt var det også.

– Håkon Hjorthøy hadde konstant bunnslag når har gikk rundt meg, og jeg fikk brytende sjøer over meg som gjorde at jeg svelger en del vann, sier Hertzberg til SEILmagainet. 

«Kraftkar» krysset fjorden på egenhånd, og endte opp i fast sand og gjørme ved Krokbukta, syd for Svelvik med minimale skader. Båten skal nå stå på 1,5 meters dyp med filleblåste seil. 

Sigmund Andre Hertzberg  tilbrakte natten på sykehus etter smellen med bommen, og har blitt sykemeldt to uke. 

Håkon Hjorthøy var tredje båt over målstreken, men vant på korrigert tid. 

  

Facebookinnlegget til Petter Hegle i Farr 395 «Farr out» viser litt om forholdene. 

RANKING: Sigmund Hertzberg er ranket som nummer to i klassen, men forventer tøffere konkurranse i år.
TRACKING: «Kraftkar» på grunn mens tre båter jobber for å få Sigmund Hertzberg opp av vannet lørdag ettermiddag.