Nye dekksvarianter på markedet

Teakdekkets dager snart talte

Teakdekkets dager snart talte

Nye alternativ til teakdekk dukker stadig opp, og nyeste variant heter Esthec og kommer fra den nederlandske produsenten Bolidt. Dermed får norske Flexiteek en ny konkurrent. – Teakdekkets dager er snart talte, spår ekspertene.

Teakens dager som dekor på seilende båter er på hell og vil om ikke lenge etter all sannsynlighet være en saga blott. Det spår stadig flere, og når Henk Boer i Royal Huisman Shipyard, et av verdens fremste verft når det gjelder å bygge flotte, store seilende megayachter – der nettopp trearbeidet er prikken over i’en, taler teaken midt i mot, kan det være grunn til å lytte:

– Jeg er egentlig overrasket over hvordan båtbransjen har dekket over ulempene med bruken av teak. Teak slites, taper farge, tilfører båten unødvendig vekt og resulterer i mye ekstra vedlikeholdsarbeid. Dessuten er måten det legges på kostbart og tidkrevende. Det er utrolig at bransjen fortsetter med dette, sier han.

At det å felle teaktrær i tillegg er et alvorlig miljøproblem, gjør ikke teak-diskusjonen mindre aktuell.

MANGE VARIANTER. Norske Flexiteek var en av pionerene og blant de første som kom med et alternativ til teak. Senere har Aikona og Marinedeck dukket opp som alternativer.

Esthecs særpreg – ifølge produsenten selv – er at det gir større muligheter når det gjelder å gi dekksflatene et egenartet utseende. Materialet kan fås i ulike farger og med ulik «nating». «Dekksplankene» behøver dessuten ikke være rette, men kan få den formen som er ønsket.

Da materialet ble lansert under den nettopp avsluttete utstyrsutstillingen METS, uttalte Volvo Ocean Race-skipperen Bouwe Bekking, som har vært med på å prøve materialet:

– Esthec gir en overflate med god friksjon som gjør det sikkert å gå på i dårlig vær.

Esthec skal i tillegg være lettere enn teak og det skal være lettere å legge. Produsenten hevder også at det er lett å vedlikeholde og å holde rent – og at det ikke trekker vann.

Materialet kan prefabrikeres og skjæres til som ønsket før det legges.

[www.esthec.com]