Ny bok fra gamle eventyrere

Vakkert og tankevekkende om Antarktis

Vakkert og tankevekkende om Antarktis

Alle som reiser til polområdene opplever og ser det samme: Isen smelter. Slik var det også for Stein P. Aasheim og Arne Nævra, som var på seiltur i Anarktis for ett år siden, og nå forteller om ferden sin boken «Antarktis – en eventyrlig seilas». De har også lagd en TV-reportasje som kommer i tre episoder på NRK.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg lærte mer om livet i naturen i løpet av to måneder på en seilbåt med Arne enn gjennom alle de ekspedisjonene jeg har gjennomført de siste 30 årene, sier den erfarne eventyreren JAn P. Aasheim i forordet. Han deltok blant annet i den første norske bestigningen av Mont Everest, har padlet rundt Svalbard, syklet alene gjennom Sahara og overvintret i en fangsthytte på Svalbard.

FRA FALKLANDSØYENE. Turen gikk fra Falklandsøyene til Antarktis og varte i to måneder. De seilte med stålbåten PELAGIC, eiet av den tidligere Whitbread-seileren Skip Novak, og de var i Antarktis på samme tid som SEILmagasinets lesertur til området.

NORSK UTBYTTING. Boken de to har skapt, gir et flott bilde av hva som har skjedd og skjer i denne så fascinerende og vakre, men også livsviktige delen av verden. Boken byr på mange historiske tilbakeblikk med mange velkjente temaer som blant annet Ernest Shackletons utrolige reise (behørig omtalt i SEILmagasinet gjennom tre artikler av Jon Winge), til gjensyn med norske etterlatenskaper etter omfattende sel- og hvalfangst. På det meste var 200 norske fangstskuter, 29 fabrikkskip og 10 000 nordmenn i virksomhet i Sørishavet på 1920-tallet – inntil den siste hvalen ble slaktet og kokt på Sør-Georgia i 1965. 175 000 hval endte sine dager der.

– Det går ikke an å være så dum at man ikke begriper at havet blir tomt av slikt, skriver Aasheim, som nå er bekymret for det tiltagende krillfisket i området. Krillen lever av planteplankton i overflaten og i denne prosessen opptar den store mengder CO2. Krillens avføring er så tung at den synker til bunns, og med den forsvinner CO2 fra atmosfæren som tilsvarer et årlig utslipp fra 35 millioner biler.

NATUROPPLEVELSER. Aasheim og Nævra tar også med seg leseren med på mange flotte naturopplevelser, for Antarktis er fremfor alt vakkert og har et eventyrlig dyreliv. En rød tråd i boken er hvordan Jan P. Aasheim, som alltid har sett på de fysiske utfordringene som selve eventyret – blir deltager i naturelsekeren Arne Nævras opplevelser.

Tanken på at dersom all isen på Antarktis smelter, vil verdenshavene stige med fra 60 til 80 meter var skremmende for de to, da de med selvsyn kunne se at Antarktis faktisk smelter. Isflatene ved polene er klodens store varmeregulator, og «når isen først begynner å smelte, er det som å utløse avtrekkeren til en prosess som forsterkes av seg selv. Snøen forsvinner fordi det blir varmere – og det blir enda varmere fordi snøen forsvinner», er den enkle, men ubarmhjertelige konklusjonen.

Antarktis - en eventyrlig seilas er en vakker og tankevekkende bok. Boken er utgitt av NRK Aktivum AS og kan kjøpes i SEILmagasinet.nos nettbutikk. Ordinær pris kr 399. SEILmagasinet-abonnenter får den for kr 319,-.

Nettbutikken kan for øvrig by på mange nye boktitler som kan være potensielle julegaver…